Van palm tot vrucht: zo groeien dadels
Dadels kennen we allemaal wel: de gedroogde vruchten uit het Midden-Oosten, die het goed doen in zowel hartige als zoete gerechten. Maar, hoe groeien ze eigenlijk precies?
Het groeiproces begint hoog in de bomen, welke een variant zijn op de bekende palmbomen waar we kokosnoten vandaan halen. De bomen groeien het best in warme klimaten, zoals in Californië, Florida en het Midden-Oosten.
Om er voor te zorgen dat de oogst zo succesvol mogelijk wordt, worden de ‘vrouwelijke’ palmen handmatig bestoven met de ‘mannelijke’ zaadjes. Wanneer er vruchten aan de bomen te zien zijn, wordt het aantal trossen uitgedund en soms zelfs een deel van de vruchten van de takken zelf afgehaald. Hierdoor krijgen de vruchten meer ruimte om te groeien, wat resulteert in grotere en vollere dadels.
Het oogsten gebeurt over het algemeen met de hand. Tel daarbij een gemiddelde buitentemperatuur van 35 graden en een brandende zon bij op, en je kunt je misschien een voorstelling maken van hoe zwaar dit werk is.
De dadels die nog niet zoet en rijp genoeg zijn, mogen nog even in de brandende hitte (niet in de zon) verder rijpen om zo hun kenmerkende smaak en uiterlijk te vergaren. En as het eenmaal zo ver is, worden ze schoongemaakt en zijn ze klaar voor de verkoop.
En dan… Is het zover! We kunnen ermee aan de slag. Vul ze bijvoorbeeld met een beetje roomkaas, omwikkel met bacon en bak ze vervolgens in de pan of dip ze in gesmolten chocolade en fijngehakte nootjes.
Ook in hartige gerechten smaken dadels goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze favoriete maaltijdsalade van Yotam Ottolenghi, met krokant gebakken stukjes pitabrood, rode ui, amandelen, spinazie en dadels? Of door deze Marokkaanse couscous met kip?
Wil je liever een zoete snack maken? Dat kan natuurlijk ook. Zo kan iedereen deze no-bake dadeltaart maken en is deze dadelcake met fudge de ultieme traktatie. Of maak er een gezonde smoothie mee met banaan en plantaardige melk. Mmm…!