Zo geef je (instant) misosoep een extra kick
Als we sushi voor thuis bestellen, gaat er standaard ook een portie misosoep in het digitale winkelmandje. Heerlijk, die zout smaak met dat mysterieuze umami.
Maar hoe maak je thuis zelf misosoep, en hoe kun je van een instant pakje iets bijzonders maken?
Zelf maken
De basis van misosoep is dashi, een heldere bouillon gemaakt van kombu (zeewier) en gedroogde bonito (gefermenteerde tonijn). Je kunt deze ingrediënten in de Aziatische toko kopen en zo zelf je dashi maken. Onwijs lekker, maar het vergt wel eventjes wat voorbereiding.
En je hebt natuurlijk miso nodig, een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst, zout en koji (gefermenteerde rijst, gerst of sojaboon).
Kant-en-klaar
Je kunt deze dashibouillon ook, al dan niet gedroogd, kant-en-klaar kopen in de toko of supermarkt. Vaak zit er dan ook al (gedroogde) misopasta bij, voor de bekende smaak. Elke grote supermarkt in Nederland heeft het tegenwoordig als een soort cup-a-soup zakje in de schappen staan.
Mocht je deze instant zakjes kopen – wat ons betreft helemaal geen zonde – dan is het wel zaak om de boel een beetje op te leuken. We raden het volgende aan:
Gedroogde of verse wakame. Deze zeewiersalade is onmisbaar in de misosoep.
Tofu. Liefst de zijden (‘silken’) variant, in hele kleine blokjes gesneden.
Lente-uitjes. Voor een fijne kick.
Taugé. Knisperend én gezond.
Sojasaus. Voor wat extra zout.
Shii take. Of andere paddenstoelen, voor meer hartigheid en vulling.
Extra misopasta. Als je kant-en-klare zakjes koopt, kan wat extra misopasta voor meer smaak zorgen.