Zo eet je pasta als een Italiaan (zonder lepel dus)
De Italiaanse keuken is heerlijk: verse producten van een zonovergoten land, vis van charmante vissersmannetjes en grote schalen pasta. Vers of uit ‘n pakkie: pasta is en blijft ons lievelingseten. Maar hoe eet je nu pasta (en dan vooral spaghetti, linguine en andere lange slierten) als een echte Italiaan?
Wij leggen ‘t je uit!
Een lepel is voor de soep
We gooien ‘m er maar direct in: je spaghetti tot een keurig hapje draaien met behulp van een lepel is een no go. Hoewel je er vaak een lepel naast je bord ligt in Italiaanse restaurants, dient deze voor alles behalve de pasta. Een lepel is namelijk volgens oud Italiaans gezegde per la zuppa, voor de soep.
Kaas en vis zijn geen vrienden
Heb je je uitgesloofd op een heerlijke linguine alle vongole of rigatoni met rivierkreetjes? Laat de pecorino of parmigiano in de koelkast. Kaas en vis zijn namelijk geen vrienden en het is ten strengste verboden om ze samen op één bord te hebben. Wil je je vispasta eten als een Italiaan met iets zoutigs of krokants? Maak dan wat krokant broodkruim door oud brood te vermalen en te roosteren in een droge koekenpan.
Gebruik altijd een diep bord
Je pasta serveer je nooit op een laag, normaal dinerbord, maar altijd in een diep bord of grote kom. Het traditionele platte dinerbord is namelijk voor de secondo, het hoofdgerecht, en dat is nooit een pasta.
Verschillende soorten voor verschillende sauzen
Je wel eens afgevraagd hoe het kan dat je carbonara lekkerder is wanneer je ‘m eet met spaghetti? En waarom gaat een pasta all’amatriciana zo goed samen met geribbelde rigatoni? Elke pastasoort is verwant aan z’n ‘eigen’ saus. Tuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen – neem bijvoorbeeld een ragù die je qua saus zou moeten matchen met een grove pasta, maar die traditioneel wordt gegeten met tagliatelle. Toch gaat de pasta-en-sauzenvlieger bij de meeste pastasoorten wel op.
Zo gaan korte en stevige pasta’s (het liefst geribbeld want dan nemen ze nog meer saus op) het beste samen met grove pastasauzen. Pasta met krullen en andere tierelantijntjes als farfalle gaan goed samen met sauzen als pesto of lichte sauzen. Spaghetti en andere lange dunne pastasoorten serveer je met romige sauzen of sauzen op basis van wijn en olie.
Pasta is een voorgerecht
Daarbij blijvend: pasta is in de traditionele Italiaanse keuken een voorgerecht. Zeker als je uit eten gaat in Italië zul je op de menukaart pasta’s vinden, maar ook veel verschillende vis- en vleesgerechten. Het Italiaanse menu is namelijk opgedeeld in vier ‘gangen’ in plaats van drie zoals bij ons. Zo heb je de antipasti, primi, secondo en dolce. Vertaald naar gerechten zouden dat bruschetta’s, spaghetti al limone, saltimbocca en tiramisu zijn.
Ga je uit eten in Italië en heb je geen zin in zoveel eten? Let dan op dat je bij een ristorante pizzeria eet. Dit betekent dat het én pizza’s heeft en het restaurantmenu. Bestel een pizza en een colaatje en je bent een echte Italiaan.
Eet je pasta in het Italiaans
Zit je niet te wachten op ongeschreven Italiaanse voedselregels, maar wil je je pasta wel eten als een Italiaan? Zeg dan af en toe buono, buonissimo of mama mia! Een paar grootse handgebaren erbij en ook zonder alle ‘regeltjes’ eet jij je pasta als een echte Italiaan.