Zo controleer je of een perzik rijp is (+ meer interessante weetjes!)
Frambozen, mangoโs en aardbeien worden de hemel ingeprezen vanwege hun prachtige uiterlijk รฉn heerlijke smaak, maar ook perziken behoren tot onze favoriet. Vandaag vertellen we je over de verschillende soorten รฉn hoe je ze het beste uitzoekt bij de groentejuwelier.ย
De perzik is vanuit China via Perziรซ (de letterlijke betekenis van Perzik) inย Europa gekomen. Vandaag de dag komen perzikbomen alleen in China in het wild voorย enย worden ze met name in Iran en landen rond de Middellandse Zee geteeld.
De smaak is zoet en aromatisch, en de structuur is โ mits ze goed rijp zijn โ vlezig en sappig. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar (wit, geel en ook zelfs rood), die veel op elkaar lijken. Het grootste verschil zit โm in de witte perzik; deze zijn een stuk aromatischer, maar blijven minder lang goed.
Een andere soort die de afgelopen jaren steeds vaker tevoorschijn kwam in het fruitschap is de platte, ook wel (onterecht) wilde perzik genoemd. Deze zijn over het algemeen wit en hebben dezelfde smak alsย zijn ronde broertje.ย Tot slot zijn er ook nog nectarines, watย simpelweg โkaleโ perziken zijn.
Rijp oogsten en snel eten
Waar de perziken in China het symbool zijn van lang leven, zijn ze op de fruitschaal maar korte tijd gegund. Zijn de perziken namelijk rijp geoogst? Dan blijven ze maar een paar dagen goed.
Heb je te maken met onrijp geoogste vruchten, dan kun je ze weliswaar langer bewaren, maar wordt de smaak er niet beter op. Ze rijpen wel door (ze worden zacht en sappig), maar krijgen โ anders dan bijvoorbeeld bananen โ niet meer smaak.
Bewaar je ze in de koelkast? Dan ben je nog meerย de pineut. Door de lage temperatuur worden ze niet alleen minder smaakvol, de structuur verandert ook naarย melig.
Zo kies je de beste uit
Beginย op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt niet klakkeloos met het bekende knijpen, maar ruik eerst aan een paar perziken.
Als ze naar perzik ruiken en zacht aanvoelen, zijn ze rijp. Ruiken ze niet? Laat ze dan vooral liggen. Ruiken ze wel, maar zijn ze nog stevig? Haal ze dan in huis en laat nog even narijpen.
Koken met perziken
Naast dat de steenvruchten onwijs lekker zijn om uit het vuistje te eten, kun je er ook goed mee koken. Hierbij kun je denken aan zoete bereidingen als toetjes, taarten en drankjes, maar ook in hartige gerechten doen perziken het goed.
Denk aan oer-dessert peche melba, de klassieke bellini of deze ricottacakeย met perziken, of grill ze in een pan of op de barbecue. Lekker met een lichte olijfolie, een bolletje ijs, of wat vers gemalen zwarte peper. Ook lekker:ย in de oven gestoofd met wat suiker en vanille.
Bij hartige gerechten denken wij gelijk aan salades, waarbij we de perzik grillen of rauw verwerken.ย Lekker metย met kaasย ofย rauwe ham.