Zo bereid je een hele krab (+ meer interessante weetjes!)
Krabben zien er spectaculair uit en buiten dat smaakt het vlees verrukkelijk! Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar wat gebruik je waarvoor en hoe bereid je ze het best?
Krabben zijn familie van de kreeftachtigen en zijn te herkennen aan hun ronde lijfje met tien poten. De voorste twee poten hebben twee grote scharen waarmee ze hun prooien kunnen aanvallen. De smaak is vrij zoet en een stuk verfijnder dan die van kreeft.
Van klein tot king
Binnen de familie zijn meerdere soorten te onderscheiden, waaronder de spinkrab (herkenbaar aan zijn ellenlange poten met stekels), de Noord-zeekrab (de meest voordehandliggende soort in Nederland) en de strandkrab (erg klein en ideaal voor het maken van soepen en sauzen).
In de wateren bij Canada vind je ook de snow en king crab. Met name de snow crab heeft geweldig vlees, maar ook de king crab wil je zeker een keer tegenkomen op je bordje.
Tot slot is er nog de soft-shell crab, wat in feite geen apart ras is maar een (meestal blauwe) krab die precies op het juiste moment uit de zee wordt gevist.
Op dit moment heeft hij namelijk net zijn harde schaal afgegooid en is zijn nieuwe pantser nog niet uitgehard. Hierdoor kun je de krab (op de mond, ingewanden en kieuwen na) in z’n geheel opeten.
Ga voor vers
Doordat dode krabben snel bederven kun je het beste een nog levend exemplaar kopen. Het vinden ervan is echter nog niet zo makkelijk, aangezien veel vissers de poten van de krabben halen en vervolgens het lijf teruggooien in de zee. Dit omdat de meerderheid van de liefhebbers een voorkeur heeft voor alleen de poten, waardoor anders de pantsers overblijven.
Het valt dan ook aan te raden om van tevoren aan je visboer te vragen of hij eraan kan komen. Bewaar ze vervolgens in een grote pan met koud water of in de wasbak totdat je ze gaat gebruiken.
Krab in blik of ingevroren
Naast verse exemplaren kun je ze ook in blik of in de diepvries tegenkomen. In blik krijgt krab vaak een wat muffe geur en smaak, en we raden je dan ook zeker niet aan om dat te gebruiken.
Krab uit de diepvries is ook niet ideaal, maar de smaak wordt wel beter behouden en blijft licht zoet. In dit geval kom je meestal de poten tegen die je vaak nog zelf moet kraken. Prima om te gebruiken bij gerechten waar de smaak van de krab niet zo prominent naar voren hoeft te komen, bijvoorbeeld door een pasta of salade.
Aan de slag
Het beste kun je dus een verse krab kopen, deze (een minuut of tien) koken in genoeg water en vervolgens aan de haal gaan met het pantser en zijn poten. De poten zijn zo gekraakt: met een ferme klap van een speciaal hamertje (de achterkant van een mes werkt ook) breekt het karkas binnen no time en trek je zo het vlees eruit.
Vervolgens kun je het vlees gewoon zo opeten, bijvoorbeeld met een frisse citroenmayonaise. Maar het is ook zalig om er een ouderwetse krabcocktail van te maken, een plateau fruits de mer mee vullen of in plaats van kreeft in een lobster roll verwerken.
Het hoofd is echter een ander verhaal, want het verwerken daarvan is een stuk bewerkelijker. Wel is het zo dat de meeste smaak in de kop zit, wat ook zorgt voor de herkenbare kleur en geur in een gerecht. Mocht je je hier toch aan willen wagen, dan raden we je aan om onderstaande video te bekijken.
Tijdens een aflevering van De Wereld Draait Door vertelt meesterchef Angelique Schmeinck gepassioneerd over de krab en zijn liefdesleven. Ook deelt ze het recept voor een klassieke krabcocktail geserveerd in het hoofd en trakteert ze ons tot slot op een prachtig lied over de krab.