Zijn augurken gezond? En andere vragen over zure bommen
Wij eten ze graag bij onze harinkies (sorry Hagenezen), op een broodje pastrami, door steak tartaar of bij kaasfondue. Augurken verdienen wat ons betreft een Oscar voor beste bijrol. Hoog tijd om deze groene vrienden zélf eens in de spotlight te zetten.
Doordat ze zo lekker friszuur en knapperig zijn, combineren augurken goed bij vettige dingen als vlees, kaas en haring. Maar zijn ze ook gezond? En wat ís een augurk eigenlijk? Culy zet jouw prangendste augurkenvragen op een rijtje. Plus antwoorden, natuurlijk.
Zijn augurken gezond?
De nummer 1 vraag bij alles wat we lekker vinden: is het gezond? Met andere woorden: kunnen we onze cravings onbeperkt stillen?
Het goede nieuws is: er zitten bijzonder weinig calorieën in augurken; namelijk slechts zo’n 25 per 100 gram. Dat is ongeveer 5 calorieën per (grote) augurk. Daar kun je je dus geen buil aan vallen. Jammer genoeg zitten er ook nauwelijks voedingsstoffen in, behalve wat vitamine K. Ze bestaan voor bijna 97% uit water. Daarbij zijn ze vrij zout, omdat ze in een zoutbadje (pekel) liggen. Niet heel gezond dus, maar nog altijd stukken beter dan een zak chips of een stuk kaas.
Waar kun je het vocht van augurken, kappertjes en zilveruitjes allemaal voor gebruiken?
Is een augurk hetzelfde als een komkommer?
Ja en nee. Komkommers en augurken behoren allebei tot de grote, gezellige familie Curcubitaceae, samen met pompoen, courgette, meloen en kalebas. Het zijn allebei vruchten – geen groenten! – en hun Latijnse naam is hetzelfde, namelijk cucumis sativus.
Ook plantkundig gezien zijn komkommers en augurken volledig identiek. Maar omdat ze al eeuwenlang anders worden geselecteerd en geteeld, zien ze er toch anders uit: komkommers zijn glad en hebben een donkerdere groene kleur. Augurken zijn wat ruwer, lichter van kleur en vaak een beetje krom. Omdat ze heel jong geplukt worden, zijn ze veel kleiner dan komkommers. Leuk weetje: het Griekse woord ágouros (άγουρος) betekende ‘groen’ en ‘onrijp’.
Hoe worden augurken gemaakt?
Net als komkommers zijn augurken van zichzelf niet zuur: ze worden zuur gemaakt. Dat kan op twee manieren: door ze te fermenteren, of door ze in te leggen in zuur. Om ze te fermenteren, leg je ze in pekelwater met een zoutgehalte van 5 tot 8%. Het zout bevordert het fermentatieproces, wat de augurken uiteindelijk een zure smaak geeft. Denk maar aan het Engelse woord pickle.
De tweede manier om augurken te maken, is door ze direct in zuur te leggen. Dat zuur is vaak een combinatie van azijn en water of wijn. Vaak worden er aan het zuur nog kruiden, specerijen en suiker toegevoegd voor extra smaak.
Hoe bewaar je augurken en hoe lang zijn ze houdbaar?
Na het openen van je potje zijn ze ongeveer een maand houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd een schone vork (en dus niet je vingers!) om ze uit de pot te halen, zo voorkom je dat er bacteriën in de pot komen. Staat de deksel van je pot bol of is het water troebel? Dan zijn ze waarschijnlijk niet meer goed.
Waarbij eet je augurken?
Augurken zijn fris, zuur en knapperig. Daardoor zijn ze extra lekker bij vettige dingen, voor een beetje contrast. Bijvoorbeeld op een broodje met pastrami, op een sloppy joe of in de beste tosti aller tijden. Maar augurken zijn ook heel lekker in een salade, bijvoorbeeld deze met venkel en walnoten van Bon Appetit, of in deze zalmsalade voor op toast. Kortom; de mogelijkheden zijn eindeloos!