Zhug: heerlijke chilisaus met koriander uit Jemen
Wie vindt dat koriander naar zeepsop smaakt, is hier niet aan het goede adres. Maar houd je van chilisaus, koriander én de Arabische keuken? Dan zul je ook zhug, in het Engels meestal zough genoemd, heerlijk vinden. Dat is chilisaus uit de Jemenitische keuken die niet alleen gemaakt wordt van chilipeper, maar ook van verschillende kruiden en specerijen.
Zhug komt dus uit Jemen, maar wordt inmiddels ook wel gebruikt in Amerika, Europa én natuurlijk in de buurt van het land van herkomst. De Arabische term is sahawiq, maar in de Golfstaten wordt het bijvoorbeeld ook wel daqqus genoemd.
In Israël kennen ze de chilisaus ook, door de Jemenitisch-Joodse vluchtelingen halverwege de 20e eeuw. Ze noemen het daar skhug of ‘harif‘, wat letterlijk ‘pittig’ betekent, en ze eten het bij falafel of shoarma.
Zhug uit Jemen: de ingrediënten
De chilisaus wordt dus gemaakt van verse chilipepers: het kan zowel met groene pepertjes (sahawiq akhdar) als met rode pepertjes (sahawiq ahmar). Afhankelijk daarvan is de zhug felgroen of rood. Er is ook sahawiq bel-jiben, wat gemaakt wordt met kaas en een beetje op pesto lijkt. Aan het recept wordt naast koriander ook knoflook en zout toegevoegd, en vaak karwij, komijn of andere specerijen en wat olijfolie.
Traditioneel worden de pepertjes gemalen met een kleine steen, op een grotere steen als werkblad. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook een vijzel of zelfs een keukenmachine gebruiken als je zelf zhug wilt maken. Dat is namelijk helemaal niet moeilijk met de vele recepten op internet, bijvoorbeeld deze van epicurious.
Hoe eet je zhug?
Goed om te weten: als je de zhug te spicy vindt als je ‘m net heb gemaakt, laat hem dan een nachtje staan. De olijfolie heeft een deel van het scherpe kantje er de volgende dag waarschijnlijk uit gehaald.
Je eigen zhug gemaakt? Je kunt het voor ontzettend veel dingen gebruiken. Sprenkel het over je falafel of gebakken ei, roer het door je hummus, voeg het toe aan wraps gevuld met groenten… Je kunt het zelfs ook gebruiken als marinade voor vlees. De mogelijkheden zijn eindeloos – net als de smaken van het Midden-Oosten.
Meer gerechten uit het Midden-Oosten:
- Manoushe: Libanees streetfood dat je een keer geproefd moet hebben
- Borrelhapjes uit met Midden-Oosten: maak kennis met fatayer
- Waarom ‘Jerusalem bagels’ stiekem nog lekkerder zijn dan gewone bagels