Zo maak je zelf de lekkerste ouderwetse kippensoep à la oma
Troostend, verwarmend en opbeurend: kippensoep kent niets dan positieve associaties. Het maken ervan is bovendien een leuk klusje met een grote beloning. Maar hoe maak je ‘m nou het beste zelf, zo’n lekkere ouderwetse kippensoep zoals je die bij oma krijgt? En hoe lang moet je soep koken? Wij geven tips.
Het belangrijkste ingrediënt is zoals steeds … liefde. Toch zijn er genoeg andere factoren die de smaak van je ouderwetse kippensoep helpen bepalen. Hoe lang moet je soep koken? Wat voor kip gebruik je? En welke smaakmakers kun je toevoegen? Een overzicht!
Zelf ouderwetse kippensoep maken
Hoe lang moet je soep koken?
Kippensoep begint bij bouillon. Voor ouderwetse kippensoep is het een goed idee om die van soepkip te maken. Bouillon heeft vervolgens tijd nodig: het liefst laat je de ingrediënten een paar uur op laag vuur trekken: met deksel op de pan op ‘t vuur of in de oven (of in de slow cooker). Dat betekent dus niet dat je de hele tijd in de keuken moet staan; gewoon in de buurt blijven en af en toe roeren of aanvullen met extra water volstaat.
Ben je na een paar uur tevreden met je bouillon? Zeef tot ‘ie helder is en zet apart. Het vlees bewaar je voor in de soep – snijd of pluk dit in reepjes. Tijd om eerst de ingrediënten voor je soep aan te stoven, voor ouderwetse kippensoep doe je dat in een flinke klont boter. Ook de kippenreepjes kun je even meebakken. Voeg daarna de kippenbouillon toe en laat nog minstens een halfuurtje op laag vuur pruttelen.
Tips voor de lekkerste kippensoep
Voor lekker ouderwetse kippensoep trek je dus minstens een paar uur tijd uit. Klinkt veel? Door een grote portie te maken en een deel in te vriezen valt dat reuze mee. En neem je dan toch die tijd, dan kun je net zo goed zorgen dat je de allerlekkerste variant op tafel zet, eentje die precies smaakt zoals bij oma.
Breng je bouillon goed op smaak
Naast soepkip kun je je bouillon extra op smaak brengen met smaakmakers naar keuze:
- Groenten: voor een ouderwetse soep zijn grove stukken wortel, ui en bleekselderij en knoflook gebruikelijk.
- Vlees: voor een extra volle smaak kun je een stuk mergpijp toevoegen of botten van bijvoorbeeld rundvlees.
- Specerijen: kruidnagel en zwarte peperbolletjes zorgen voor een extra kruidige bouillon.
- Kruiden: tijm, peterselie, laurier en rozemarijn (in een bouquet garni) geven je bouillon een fijne nasmaak.
- Gember: geef je je kippensoep liever een exotisch tintje? Stukken gember toevoegen is de boodschap.
Voeg extra ingrediënten toe
Hoe meer ingrediënten, hoe lekkerder je soep. Denk aan kleine pasta zoals vermicelli of sterretjespasta, die je toevoegt tijdens het koken van de soep. Ook soepballetjes van kippengehakt zijn lekker om toe te voegen.
Meer lezen? Meer tips voor de lekkerste kippensoep vind je hier.
De lekkerste recepten voor kippensoep
Met bovenstaande tips kun je uit de losse pols je eigen kippensoep maken. Toch liever vasthouden aan een recept? Onderstaand lijstje biedt ongetwijfeld genoeg lekkers:
- Kippensoep met venkel uit de slowcooker (van Bas Robben)
- Culy Homemade: snelle kippensoep met gember, rijst en zoete aardappel
- Culy Homemade: kippensoep met citroen en orzo
- Thom kha kai (Thaise kippensoep met kokos)
- Culy Homemade: kippensoep in de vorm van een ovenschotel