Soep maken: hanteer deze vuistregels en je hebt geen recept meer nodig
Een goed recept is dan wel goud waard, toch werkt ‘t ook bevrijdend om daar niet altijd te krampachtig aan vast te houden. Koken op gevoel heeft immers iets bevrijdends: het werkt ontspannener en je leert vertrouwen op je intuïtie. Om die kant van jezelf wat meer te ontplooien, zetten we met liefde onze beste tips op een rijtje. Dit keer: zo leer je zelf soep maken zonder recept.
Zelf soep maken zonder recept
Met deze blauwdruk maak je soep voor 4 à 6 personen. Wanneer je dit in je hoofd prent, kun je voortaan altijd zelf soep maken zonder recept.
De basis
Elke soep wordt beter van een basis knoflook en ui, die je tien minuten laat zweten in een laag olie. Voor soep voor 4 à 6 personen kun je kiezen tussen (of een combinatie maken van):
- 1 ui
- 4 lente-uitjes
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
Welke ingrediënten je ook kiest, hak ze fijn en laat ze geduldig en op laag vuur stoven tot ze glazig en zacht zijn. Vermijd dat de ingrediënten donkerbruin kleuren, dat maakt ze bitter. Voeg om die reden de knoflook een paar minuten later toe dan de uien – knoflook verkleurt immers sneller.
Kruiden en specerijen
Door in deze fase alvast wat kruiden en specerijen toe te voegen, geef je je soep een vollere smaak. Qua kruiden kun je denken aan takjes tijm, rozemarijn, salie, laurier, oregano, limoenblaadjes (lekker in Aziatisch getinte soepen) of gember.
Qua specerijen kun je denken aan komijnzaad, korianderzaad, gerookt paprikapoeder, garam masala, chili, kurkuma… Eén eetlepel per specerij volstaat voor een hoeveelheid soep van 4 à 6 personen. Bak zowel de kruiden als de specerijen gedurende een paar minuten, tot de aroma’s vrijkomen. Let op: harde blaadjes en takjes vis je er weer uit vlak voor je de soep gaat mixen.
De groenten
Tijd om je hoofdingrediënt in de soep te verwerken! Snuffel dus grondig door die groentelade en maak de restjes op. Voor soep voor 4 à 6 personen kun je streven naar een totaalgewicht van één kilo. Flespompoen, zoete aardappel, knolselderij, bloemkool… wees vooral niet te bang om groenten met elkaar te combineren.
Stoof die groenten eerst in blokjes aan bij de rest van de pan en voeg na een paar minuten pas de groente- of kippenbouillon toe. In 20 à 40 minuten kook je je groenten gaar. Hou daarvoor het deksel op de pan en laat de bouillon zachtjes pruttelen.
Meer body geven
Wil je je soep meer body en structuur geven? Voeg dan een blikje peulvruchten (kikkererwten, witte bonen, linzen…) of een handje gekookte koolhydraten (rijst, quinoa, pasta) toe. Zeker als je de soep wilt gebruiken als maaltijdsoep, is dit een goed idee.
Neem vervolgens je staafmixer erbij en mix de soep glad. De dikte kun je zelf sturen door meer of minder water toe te voegen. Wat jij lekker vindt! En oh ja, niet vergeten om de specerijen uit de soep te vissen voordat je gaat mixen, hè?
Toppings voor je soep zonder recept
Met toppings maak je je soep pas écht lekker. Wij zijn groot fan van fijn gehakte en geroosterde nootjes, verse kruiden, ringetjes bosui, dukkah, wat geraspte kaas, een lepel yoghurt, croutons, een paar druppels olijfolie en/of sinaasappelrasp. Ook deze kun je naar hartenlust combineren. En ook hier geldt weer: niet te zuinig mee zijn!
En tot slot: soep maken zonder recept is een kwestie van het veel te doen en te durven experimenteren. Laat je niet ontmoedigen als je eerste soep geen meesterwerk is, maar probeer te achterhalen wat volgende keer beter kan. Succes!