Zelf ponzu maken: hoe doe je dat?
We mogen niet klagen over het aantal Aziatische producten in onze supermarkten, maar ponzu is toch nog vaak een lastige. Sterker nog: zelfs bij kleinere toko’s kun je er soms al moeilijk aankomen. Zelf ponzu maken dan maar? Maar ja natuurlijk!
We leggen ‘t je uit.
Wat is ‘t ook alweer precies?
Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin (Japanse rijstwijn) samen met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes (bonito flakes) en zeewier te laten sudderen op laag vuur. Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen.
Het resultaat is een friszurige smaakmaker die veelal bij (gedeeltelijk) rauwe vis- en vleesgerechten wordt geserveerd. Naast dat het al een sterke smaak op zichzelf heeft, wordt het vaak gemengd met sojasaus. Dit resulteert in een donkere ponzu, genaamd shoyu of ponzu shoyu. Die laatste vorm is veruit de meest gebruikelijke, maar vergis je niet: ponzu bestaat dus ook in een pure, gele vorm zonder sojasaus.
Zelf ponzu maken
Ponzu shoyu – dus de met sojasaus gemengde versie – vind je in de (kleinere) toko’s meestal wel (speur ernaar bij het departement sojausauzen, de fles met de citrusvruchten erop moet je hebben), maar pure ponzu is soms nog lastig te verkrijgen. Kun je ‘t niet vinden maar heb je het nodig in een recept? Geen nood, met een beetje creativiteit kun je ‘t gewoon zelf nabootsen.
Donkere ponzu
Online vind je heel wat recepten voor zelfgemaakte ponzu, het ene al eenvoudiger dan het ander. De donkere versie van ponzu kun je makkelijk repliceren door sojasaus te mengen met mirin en vers citrussap. Ideaal gezien is dat laatste verse yuzu, maar aangezien ook dat lastig te verkrijgen is, worden citroen en limoen aangeraden. Op die manier kun je dus met drie supermarktingrediënten (ja, mirin ligt gewoon bij de Japanse producten in de Albert Heijn!) je eigen ponzu creëren.
Heb je wat meer tijd? Benut die tijd dan om de basisversie te pimpen met bonitoflakes en kombu (respectievelijk geschaafde tonijnvlokken en gedroogd zeewier, allebei te vinden bij de toko). Een goed recept voor de exacte verhoudingen vind je bijvoorbeeld hier.
Ponzu zonder sojasaus
Benadrukt je recept expliciet dat je lichte ponzu nodig hebt? Laat dan de sojasaus weg en ga aan de slag met rijstazijn, mirin, bonitovlokken, kombu en citrus. Check deze site voor een goed recept.
Lekkere recepten met de saus:
- Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy
- Culy Homemade: Padrón pepers met ponzumayo en shichimi togarashi
- 6 verrassende toppings voor oesters