Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 20 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste kruidenmix maak je toch écht zelf (je weet niet wat je proeft!)

Je mist écht iets als je nog nooit je eigen spiceblends – oftewel kruidenmixen – hebt gemaakt! Gelukkig kunnen we je vertellen: dat is makkelijker – en leuker – dan je denkt. Tijdens een spice blend workshop van Spice First en The Good Spice ontdekken we hoe je met een paar simpele trucjes je kruidenkastje of -lade omtovert tot een schatkist aan smaken. Sindsdien willen we niet anders meer!

Want zeg nou eerlijk: hoeveel weet je eigenlijk over de kruiden en specerijen die je dagelijks gebruikt tijdens het koken? En hoe maak je een lekkere kruidenmix die helemaal voldoet aan jouw smaakvoorkeuren? Culy leerde het tijdens deze workshop en deelt de (gouden) tips.

Waarom kwaliteit het verschil maakt

We vallen meteen met de deur in huis: kruiden en specerijen kunnen een gerecht écht transformeren. De kwaliteit van je kruiden is misschien wel het belangrijkste ingrediënt.

Wat we tijdens een workshop van Spice First x the Good Spice leren, is dat veel kruiden die je in de supermarkt koopt vaak van lage kwaliteit zijn. Paprikapoeder wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met oude oogsten om een consistente smaak te behouden. Zelfs als er een topoogst is, wordt deze gemengd met een mindere oogst, zodat alle potjes dezelfde smaak hebben.

Het paprikapoeder van een merk als The Good Spice – dat we tijdens de workshop te zien krijgen – is felrood, vol geur en intens van smaak. Het is een wereld van verschil met de doffe, bijna oranje kleur die je in de ‘goedkope’ potjes van de supermarkt vindt.

Kruiden en specerijen voor een kruidenmix
Unsplash

Meer smaak, eerlijk eten

We merken tijdens de workshop echt het verschil in kwaliteit. De ‘eerlijke’ specerijen die we te zien krijgen en waar we zelf mee aan de slag gaan voor onze eigen, unieke kruidenmix, komen rechtstreeks van kleinschalige boeren. Ze zijn verser, intenser en worden met veel zorg verbouwd. Supermarkt-specerijen daarentegen zijn vaak jarenlang onderweg, wat een grote impact heeft op de smaak.

Veel specerijenboeren krijgen ook te weinig betaald voor hun werk, waardoor ze gedwongen worden in te zetten op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Betere specerijenmerken zetten zich in voor kwaliteit en werken met boeren die eerlijk betaald worden en duurzame methoden gebruiken, zodat de specerijen niet alleen beter smaken, maar ook bijdragen aan eerlijk eten.

Smaakprofielen

Grijp je tijdens het koken weleens naar een potje garam masala of gehaktkruiden? Maak het eens zelf! Voor het maken van een kruidenmix is het belangrijk om te begrijpen hoe smaken werken en welke tegenover elkaar staan. Tijdens de workshop wordt ons geleerd dat het belangrijk is om smaakprofielen te begrijpen, zodat je zelf kunt kiezen waar de kruiden het beste in het smaakprofiel passen. Hierdoor kun je een kruidenmix maken die goed in balans is.

Omdat een smaakprofiel heel persoonlijk is, is het leuk om te zien hoe iedereen bepaalde smaken nét op een andere manier neerzet in het smaakprofiel. Dat maakt het maken van een smaakprofiel niet alleen leerzaam, maar ook superleuk en persoonlijk. Hierdoor maakt iedereen uiteindelijk ook een blend met een eigen touch.

smaakprofiel
Marit Weijs voor Culy.nl

Hitte en de vijzel erbij

Met alle kennis over kruiden, specerijen en smaken op zak, gaan we aan de slag. Er zijn bepaalde ‘formules’ voor de verhoudingen van de kruiden, maar je kan natuurlijk ook zelf lekker gaan experimenteren met je favoriete specerijen. Dat is juist het leuke aan het maken van je persoonlijke kruidenmix!

Omdat kruiden pas écht op smaak komen zodra er hitte bij komt kijken, is het zaak dat we de gekozen kruiden en specerijen in een pannetje even verwarmen. Daarna gaan de kruiden de vijzel in en is het tijd om ze te stampen, mengen en malen tot het een egale, en goed gemengde mix van kruiden is. De geur die hiervan vrijkomt, is trouwens abnormaal – zó ongelofelijk lekker!

Photo by Yan Krukau on Pexels

Zelf naar de kruidenmix workshop?

Deze spice-workshop is absoluut de moeite waard. Of je nu net begint met koken of al een gepassioneerde hobbychef bent, hier leer je alles over de magische wereld van specerijen. De workshop is ook nog eens een geweldig idee voor een origineel cadeau voor iemand die van koken houdt!

De volgende sessies van The Good Spice en Spice First staan gepland voor vrijdag 4 april en 23 mei 2025. het begint om 17:30 uur en eindigt rond 20:00 uur, en natuurlijk ga je naar huis met je zelfgemaakte spice blend.

Meer over kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.