Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 8 apr 2025
Leestijd: 6 minuten

Zelf kaas maken: begin eens met deze (verrassend makkelijke!) toppers

Eén ding waar je Culy’s Marit midden in de nacht voor wakker mag maken is kaas; in alle soorten en maten. Maar helaas lijkt kaas de laatste tijd wel bijna een luxeproduct te worden, want de prijzen van kaas rijzen de pan uit. Gelukkig hebben we hier dé oplossing voor: maak je eigen kaas! Culy tipt je welke kazen je heel makkelijk zelf maakt.

Alles wat je moet weten over je eigen kaas maken

Ben je ook helemaal fan van kaas (want kaas = life!), wil je geld proberen te besparen, of gewoon lekker experimenteren in de keuken en iets nieuws proberen? Wat je drijfveer ook is, Culy zoekt uit hoe het moet en legt het je uit. Zodat ook jij lekker aan de slag kan gaan met je kaas.

Welke kazen kun je in je eigen keuken maken?

Vooral zachte, witte kazen zoals ricotta, cottage cheese, of mozzarella zijn verbazingwekkend simpel om te maken. Als je echt graag een zelfgemaakte Gouda maakt, wordt dat wel een groter klusje – al is het niet onmogelijk – maar ook paneer en queso fresco zijn verrassend makkelijk zelf te maken.

Dit heb je over het algemeen nodig (en dat is dus helemaal niet zo veel als je denkt)

Er zijn maar een paar producten die je echt eerst even in huis moet halen. Je hebt een speciale kaasdoek nodig (of een hele dunne, fijne keuken- of theedoek, liefst gewassen zonder wasverzachter) en een keukenthermometer.

Daarnaast heb je dus een paar basisingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt. Denk aan melk – in principe kun je elk soort (gekoelde of verse) melk gebruiken, maar voor de beste kaas raden we volle melk aan – citroensap of azijn en eventueel wat zout. Meer heb je vaak niet nodig om zelf aan de slag te gaan met het maken van verse kaas!

Adobe Stock

Ricotta recept

Om te beginnen nemen we een makkelijke klassieker: ricotta. Simpeler dan dit wordt het bijna niet. Ook handig: ricotta is erg veelzijdig en kun je in verschillende gerechten of baksels gebruiken.

Je brengt hiervoor 1 liter volle melk langzaam aan de kook in een diepe pan – het beste is een pan met een diepe bodem, zodat de melk niet aanbrandt. Zodra de melk 90 graden Celsius heeft bereikt, haal je de pan van het vuur en voeg je 3 eetlepels citroensap of azijn toe. Roer dit voorzichtig. Hierdoor gaat de melk schiften. Gebeurt dit niet meteen? Voeg dan wat extra citroensap toe.

Laat het mengsel even staan, denk aan een kleine 20 minuten. Giet het vervolgens in een kaasdoek – vergeet er geen vergiet, en daaronder weer een kom onder te zetten – en laat het uitlekken. Na een tijdje moet je de kaasdoek stevig dicht draaien, zodat alle vloeistof uit de kaasdoek loopt. Uiteindelijk houd je dus twee substanties over: de wrongel in de kaasdoek, en de wei in de kom.

De wei die je overhoudt, verwarm je nu nog een keer in een pan, je kunt hier eventueel nog wat extra melk aan toevoegen. Voeg opnieuw citroensap toe, en herhaal hetzelfde proces. Als het goed is, schift de wei weer, en kun je de inhoud van de pan opnieuw in een kaasdoek gieten. Na dit tweede kookproces, zou je zachte ‘vlokken’ moeten krijgen. Dit is je zelfgemaakte ricotta!

Adobe Stock

Als je ons een beetje kent, dan weet je dat we geen Culy zouden zijn als we hier geen typische Culy-twist aan willen toevoegen. Experimenteer dus eens door wat kruiden toe te voegen, of onze persoonlijke favoriet: hot honey. Zo maak je je zelfgemaakte ricotta nét wat leuker en persoonlijker.
Gebruik de ricotta in pasta’s, salades of zelfs desserts.

Paneer kaas

Oké, als je eenmaal ricotta onder de knie hebt, is het een fluitje van een cent om je eigen Indiase paneer te maken. Sterker nog, je hebt het eigenlijk al bijna gedaan! De wrongel die je overhoudt in de kaasdoek na het maken van je ricotta, ligt al heel dicht bij paneer. Het enige wat je nog moet doen, is deze extra goed laten uitlekken en uitharden.

Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger je paneer wordt. Zodra het stevig genoeg is, haal je het uit de doek en snijd je het in blokjes. En voilà, zelfgemaakte paneer! Je kunt het meteen gebruiken in heerlijke Indiase gerechten zoals saag paneer.

Adobe Stock

Mozzarella

En dan mozzarella! Ja, je leest het goed. Zelfgemaakte mozzarella klinkt misschien als iets voor gevorderde kaasexperts, maar zodra je weet hoe je ricotta maakt, is het eigenlijk superleuk (en makkelijk) om te maken. Nadat je de melk hebt laten schiften (zoals we net al deden bij de ricotta, dus het proces is precies hetzelfde), ontstaat er weer een mooie wrongel. Het verschil met ricotta? Dat komt pas als je de wrongel gaat trekken, en dát is waar de magie van mozzarella maken gebeurt.

Je begint de wrongel uit te rekken, te trekken en te vouwen, als een soort deeg! Dit zorgt ervoor dat de mozzarella zijn bekende elastische textuur krijgt. Als de wrongel mooi soepel is, kun je de mozzarella in bollen draaien. Hierna laat je de bol kort in een mengsel van water en zout liggen, dit zorgt voor extra smaak en de typische sappige textuur zoals we gewend zijn van mozzarella.

En de belangrijkste stap: lekkere gerechten maken met je zelfgemaakte mozzarella natuurlijk! Wij hebben al helemaal zin in een heerlijke caprese.

Watch on TikTok

Queso fresco

Je raadt het misschien al: ook queso fresco wordt op dezelfde manier gemaakt. Misschien vraag je je af wat dan precies het verschil is, en hoe je ervoor zorgt dat je wel de juiste soort kaas maakt. Want trust us, wij vonden het ook even verwarrend.

Bij queso fresco gebruik je wéér de wrongel, die je dus op dezelfde manier maakt als bij de rest van de kazen. Deze Mexicaanse kaas lijkt op ricotta, maar is iets steviger. En in tegenstelling tot ricotta maak je queso fresco door wél door de wrongel te scheiden van de wei, maar gebruik je dus de wrongel en niet de wei. Bij deze kaas laat je laat de wrongel ook niet helemaal uitharden zoals bij paneer, zo blijft het een iets zachtere kaas.

Het grootste verschil zit ‘m dus vooral in de textuur. Mozzarella heeft een totaal andere textuur doordat je deze gaat trekken en vormen. Paneer hoort een stuk harder te zijn, en queso fresco heeft een iets zachtere en nattere structuur.

Kaas, kaas en nog meer kaas:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.