Thuis zelf ijs maken? Deze 9 tips helpen je daarbij!
Zodra de temperaturen omhoog gaan, verlangen we maar naar één ding: een ijskoud ijsje. Zelf ijs maken is nog kinderlijk eenvoudig ook. En zó veel lekkerder dan de gekochte variant. Culy geeft 9 handige tips om thuis zelf ijs te maken.
Een ijsmachine is echt een uitkomst: je bewaart de bak in de vriezer en op het moment dat je zin hebt in ijs, haal je ‘m eruit. Je stopt de ingrediënten erin en hebt in nog geen half uur vers, zelfgemaakt ijs.
Het geheim zit ‘m erin dat de kom ijskoud is en dat de klopper het ijsmengsel vervolgens net zolang ronddraait tot je ijs krijgt.
Heb je geen ijsmachine? Dan kun je een handmixer of staande mixer gebruiken. Je zult het ijs dan wel elke 30 minuten uit de vriezer moeten halen om een minuutje te mixen. Dit herhaal je zo’n zes à zeven keer. Sla dit handige ijsrecept er maar eens op na.
Verder zijn er deze 9 handige tips die ervoor zorgen dat jouw zelfgemaakte ijs verrukkelijk wordt:
1. Zorg voor een ijskoude kom
Bewaar de kom van je ijsmachine altijd in de vriezer (in een plastic zak), dan heb je zó zelfgemaakt ijs wanneer je daar zin in hebt. Heb je geen ijsmachine, zorg er dan voor dat de kom waarin je ijs bereidt, ijs- en ijskoud is. Als dat niet zo is, kan het ijs niet goed draaien. Het gevolg is dat je ijs hard uit de vriezer komt, terwijl écht lekker ijs juist een zijdezachte textuur heeft.
2. Truc: gebruik gecondenseerde melk
We hebben ‘m: de áller makkelijkste manier om ijs te maken zónder ijsmachine. Met dit recept voor ijs van Nigella Lawson maak je ijs op basis van gecondenseerde melk en slagroom. Je hoeft alleen de slagroom op te kloppen en de gecondenseerde melk erdoorheen te roeren (en eventueel smaakmakers als salted caramel of een scheutje whisky). Invriezen en that’s it. Het ijs moet zes uur tot een nacht in de vriezer.
3. Gebruik voldoende eidooiers
Bij de klassieke manier om zelf roomijs te maken, maak je een custard-achtig ijsmengsel. Website The Kitchn schrijft dat hoe meer eidooiers je gebruikt, des te romiger en voller van smaak je ijs zal worden. Met minder eidooiers wordt het licht, melkachtig en minder zacht. Op 700 ml melk schrijven zij vier eidooiers voor.
4. Maak je ijsmengsel in een pan met dikke bodem
Bij de meeste recepten voor roomijs maak je een mengsel van suiker, room, melk en eieren. Dat custard-achtige ijsmengsel moet een minuut of drie worden verwarmd, om in te dikken. Gebruik daarvoor een pan met een dikke bodem en schraap ook goed langs de bodem. Zeef het mengsel ook voordat je het gebruikt, om te voorkomen dat er roerei-achtige stukjes in je ijs terechtkomen.
5. Effe chillen
Laat de custard goed afkoelen voordat je ‘m in de ijskoude kom overgiet. Dat zorgt ervoor dat het ijs goed kan opstijven tijdens het draaien. Het volume wordt dan ook veel groter. Vaak wordt daarom aangeraden om het mengsel een nachtje in de koelkast te zetten voordat je het tot ijs gaat draaien.
6. Kies je room wijselijk
Welke soort room je gebruikt voor je ijs, is niet alleen van invloed op de smaak, maar ook op de textuur. Hoe hoger het vetpercentage, hoe voller de smaak en hoe zachter de textuur van je ijs.
7. Voeg alcohol pas later toe
Zó lekker: ijs met een scheutje whisky of gin (gin-tonic-ijs anyone?). Maar voeg de alcohol nooit meteen toe: het remt het vriesproces. Doe het er dan ook pas bij als je ijsmengsel al half stijf is.
8. Weet wanneer je moet stoppen
Wanneer is je zelfgemaakte ijs goed? Het moet een vaste vorm hebben, maar nog een beetje inzakken als je stopt met draaien. Zelfgemaakt ijs is trouwens in eerste instantie altijd zachter dan kant-en-klaar gekocht ijs (daarom is het ook zo lekker!). Pas als het een tijdje ingevroren is geweest, kan het harder worden.
9. Bewaartip
Zelfgemaakt ijs kan nog weleens hard worden in de vriezer. Bewaartip: het blijft zachter als je het niet in een hoge bak invriest, maar in een lage. Niet voor niets wordt de Italiaanse gelato ook zo bewaard! Dek het ijs in de bak ook af met een stukje plasticfolie. Dit voorkomt dat er ijskristallen op het ijs ontstaan.