Video: zo maak je een fantastische groentebouillon
Groentebouillon: saai en smakeloos? Echt niet! Deze video leert je hoe je een fantastische groentebouillon maakt, met weinig moeite en véél smaak. De truc zit ‘m in drie geheime ingrediënten.
Smaakbom
Zelf bouillon maken lijkt een hoop werk voor iets wat je ook kunt vervangen door zo’n handig blokje uit de supermarkt. Toch is de smaak niet te vergelijken, zo lekker. En er zijn trucs om op een hele simpele manier zélf bouillon te trekken.
In deze video zie je hoe je een fantastische (vegan) groentebouillon maakt die ontzettend smaakvol is en een mooie kleur heeft. De truc is om drie ingrediënten toe te voegen die voor véél smaak zorgen.
Drie magische ingrediënten
Gedroogde shiitake paddenstoelen, witte misopasta en kombu (gedroogd zeewier) geven diepte en umami aan de bouillon.
Hiervoor zul je even naar de Aziatische supermarkt moeten (Marqt heeft deze ingrediënten trouwens ook), maar je moeite zal beloond worden.
Roosteren
Die drie ingrediënten gaan samen met een berg groenten op een bakplaat de oven in. Het recept schrijft 2 uien (in halve ringen), 1 wortel (in dunne plakjes), selderij, een halve bol knoflook (horizontaal doormidden gesneden) en peterselie voor.
Na ongeveer een uurtje in de oven, brengt je de geroosterde groenten aan de kook in een grote pan met 3,5 liter koud water en een theelepel hele peperkorrels.
Als de bouillon tot de helft is ingekookt, haal je ‘m door een zeef. Daarna breng je ‘m op smaak met wat zout.
De groentebouillon kan worden ingevroren en is op die manier wel drie maanden houdbaar.