Zelf bouillon maken: hoe doe je dat? Dé tips & tricks
Een bouillon kan je gerecht maken of breken. Inmiddels is de gewoonte er bij velen ingeslopen om klakkeloos naar het bouillonblokje te grijpen, maar tot onze grote vreugde zien we dat het zelf maken van bouillon weer in opkomst is. Dat lijkt een hoop werk – althans, meer dan bij dat kant-en-klare bouillonblokje – maar het goede nieuws is: maak je een hoop, dan heb je meteen een voorraad. Met deze tips en tricks wil je sowieso niets anders meer dan zelf bouillon maken.
Zelf bouillon maken: hoe doe je dat? Dé tips & tricks
Dat een goede bouillon belangrijk is, mag duidelijk zijn. Het vormt immers dé basis voor de meest uiteenlopende gerechten: van kroketten tot soepen en van sauzen tot risotto’s. En heb je eenmaal een goede bouillon gemaakt, dan wil je niet meer terug, geloof ons maar. Wil je je nog meer in het onderwerp verdiepen, dan heeft The Kitchn voor je uiteengezet waarom je toch echt zelf aan de bouillon moet.
Wie wat bewaart heeft wat
Of je nu gaat voor vis, kip, rund of groenten, feit is dat bouillon het uitstekend doet op een mix van ingrediënten die bestaat uit de onderdelen die je laat liggen op je bord of op de snijplank. Gooi dit dus niet weg, maar zie het als een begin van een bouillon die jouw komende dagen nog smaakvoller gaat maken. Verzamel dus zoveel mogelijk botten, graten en stukken groenten die je over hebt na het koken – ja, ook die harde kern van de venkel. Bewaar ze direct in de vriezer om de smaak te behouden.
Neem de tijd
En dat betekent niet: sta urenlang in de keuken te zwoegen. Een goede bouillon heeft tijd nodig, zodat de smaken van de ingrediënten in het water kunnen trekken. Dat betekent op laag vuur, met deksel op de pan op ‘t vuur of in de oven, of natuurlijk in de slow cooker.
Laat het los
Het mooiste van bouillon? Er zijn bijna geen regels. Voeg toe wat je over hebt en lekker vindt: van karkassen tot kruiden. Let wel op zetmeel en groenten die een onaangename smaak of structuur met zich meebrengen. Zo zullen aardappelen en sla het niet zo lekker doen. Ook de hoeveelheid water is belangrijk : zorg ervoor dat de boel onder staat en je kunt niet verkeerd gaan. Bang om te falen? Bedenk dan: alles wat jij nu maakt is sowieso lekkerder dan alleen water door je gerecht.
Wat zuur voor de botten
Maak je een bouillon met botten? Voeg dan een kleine lepel zuur toe in de vorm van citroen of azijn: dit breekt het kraakbeen af waardoor de bouillon een nóg rijkere smaak krijgt.
Vergeet zout
Je leest het goed. Ook al staat het geprepareerde bouillonblokje bekend om het hoge zoutgehalte en toegevoegde smaakversterkers, wanneer we ‘m zelf maken voegen we geen zout toe. Dat heeft twee redenen: het gevaar van te veel zout toevoegen en dit niet terug kunnen draaien. Het is immers lastig inschatten wanneer de smaak steeds geconcentreerder wordt. Maar het belangrijkst: aangezien je deze bouillon voor uiteenlopende gerechten gaat gebruiken, kun je nooit van tevoren bepalen hoeveel zout genoeg is.
Koop een kaasdoek
Aangezien fijne kruiden nog wel ‘s door de zeef glippen, voorkomt een kaasdoek of een kruidenbuiltje een hoop tijd en frustratie. Pak je kruiden er in en je haalt ‘m binnen een seconde uit je bouillon wanneer ‘ie klaar is voor gebruik.
Werp een blik in je voorraadkast
Leuk, al die klassieke smaken, maar aangezien je met bouillon alle kanten op kunt, is je voorraadkast een bron van schatten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schepje miso, een beetje marmite of wat zeewier?
Maak een vlezige groentebouillon
Vaak gebruiken we wortels, selderij en uien als basis. Wil je ‘m wat ‘vleziger’ qua smaak en structuur, denk dan aan tomaten zonder het vruchtvlees, bonen of paddestoelen. Op zoek naar zoete tonen? Dan zijn pompoen, mais of gewoon meer wortelen je beste vrienden.
Proportioneer
Vries de bouillon in door middel van een ijsblokjesvorm. Hierdoor bepaal je zelf hoe veel je gebruikt bij welk gerecht, zonder dat je de hele voorraad hoeft aan te breken. Weinig plek in de vriezer? Kook je bouillon nog wat langer in nadat je de losse ingrediënten eruit hebt gezeefd. Hierdoor wordt de smaak nog geconcentreerder en heb je minder nodig per gerecht.
Recepten om zelf bouillon te maken
Onthoud: wees niet bang om te experimenteren, want een beetje creativiteit maakt een bouillon alleen maar lekkerder. Begin je toch het liefst met een beetje houvast, dan hebben we hier de basisrecepten voor je.
> Naar recept: Culy’s basics: runderbouillon
> Naar recept: Culy’s basics: kippenbouillon
> Naar recept: Culy’s basics: groentebouillon
> Naar recept: Zo maak je zelf visbouillon