Zo stel je het ideale zeevruchten plateau samen
Zeevruchten zijn om te smullen; heerlijk in allerlei gerechten, maar ook om ze bij elkaar op een plateau te leggen. Bovendien leuk om je gasten thuis voor te schotelen (binnen of lekker in de tuin): weer eens wat anders danย een kaas- of charcuterieplankje.
Maar hoe stel het ideale fruits de merย plateauย samen? En wat voor bestek gebruik je waarbij? Wij leggen het je graag uit.
Wat hoort er eigenlijk op zoโn zeevruchten plateau?
Volgens kenners hoort het volgende er sowieso op: (verschillende soorten) oesters, gekookte kreeft, langoustines en garnalen of gambaโs.
Deze basis kan vervolgens aangevuld worden met schaal- en schelpdieren zoals mosselen, scheermesjes, kokkels, alikruiken en venusschelpen.
Je kunt natuurlijk altijd variรซren met verschillende soorten. Zorg er in ieder geval voor dat er minstens vijf soorten op het plateau liggen.
Kopen
Koop allereerst de zeevruchten bij een goede visboer. Helaas hebben de Nederlandse supermarkten niet alles op voorraad, of is het niet van perfecte kwaliteit. Wel kun je een bezoekje brengen aan een (horeca)groothandel als je daar een pasje van hebt; hier vind je vaak zeevruchten in overvloed.
Als je de zeevruchten koopt, zorg dan dat ze goed gekoeld blijven tot het moment van serveren. Als je ze een paar dagen van tevoren koopt, is het noodzakelijk dat je alles invriest. Ons advies is dan ook dat je de zeevruchten het beste de dag van je dinertje kunt kopen. Bestel ze eventueel bij je visboer en haal ze vlak van tevoren op. Bewaar ze tot aan het eten goed gekoeld (het liefst in ijswater).
Bereiden
Voordat je het plateau presenteert, bereid je de zeevruchten, behalve de soorten die je rauw serveert, zoals oesters. Sommige soorten, zoals garnalen of langoustines, worden soms voorgekookt verkocht. Check dat altijd even. Anders kook je ze thuisย even in visbouillon en leg je ze daarna weg om af te koelen. Tip: gooi het kookvocht nooit weg! Je kunt dit nog gebruiken voor saus of soep.
Je kunt schelpdieren, zoals mosselen, ook even kort wokken met wat citroen en zout en afblussen met wat wijnย voor een verrassende smaak. En wil je het een keer anders aanpakken, frituur dan bijvoorbeeld eens scheermesjes, of stoom je oesters.
Presenteren
Presenteren doe je op een mooie grote schaal en als het kan, ligt die schaal op een standaard. Deze vul je helemaal met ijsklontjes of gecrushed ijs, en daar leg je vervolgens de zeevruchten op. Garneer met wat peterselie, zeekraal en partjes citroen. Snijd de citroen zo dat ze makkelijk uit te knijpen zijn, en verwijder eventuele pitjes.
Serveer bij het plateau goed brood met wat (gezouten) roomboter, en zet wat kommetjes met lauwwarm water en citroen op tafel voor de handen.
Gereedschap
Kenners vinden dat je zeevruchten het beste met je handen kunt eten en dat je op die manier de beste smaakbeleving krijgt. Maar sommige van deze diertjes vragen toch om wat extra hulp. Gelukkig bestaat er speciaal gereedschap voor.
Oesters
Als je geluk hebt, dan is de oester al voor je geopend in de keuken en hoef je hem er alleen nog maar uit te slurpen. Dit is in een restaurant meestal het geval, maar mocht je bij iemand thuis zijn kan het gebeuren dat je de oester zelf moet openen. En als je zelf de chef bent, is dit natuurlijk sowieso jouw taak.
Een oesterhandschoen is een musthave als je vaak oesters eet. Zoโn handschoen is redelijk prijzig, dus heb je die niet, dan werkt een hand- of theedoek ook goed. Lees hier hoe je oesters het beste opent.
Kreeft
Ook een kreeft is niet makkelijk om te openen. Zie daar: de kreeftentang. De tang doet de helft van het werk en je kunt hier makkelijk de scharen en poten van het dier mee afknippen. De vork dient ervoor om al het vlees uit de kreeft te halen. Hij is lang en dun, en kan zo makkelijk overal in, zodat je niks van dat heerlijke vlees hoeft achter te laten.
Alikruiken en andere zeeslakken kun je het beste eten met een naald of prikkertje.