Wat is Zeeuwse bloem en wanneer gebruik je het?
In bakrecepten tref je ‘t wel eens aan in de ingrediëntenlijst: Zeeuwse bloem. Maar wat is het eigenlijk? En in welke mate verschilt het van andere bloem?
We doken in de materie.
Onthoud: zachte tarwe
Het belangrijkste kenmerk van Zeeuwse bloem is dat het gemaakt wordt van zachte tarwe. Dit groeit typisch in een omgeving nabij de zee, zoals Zeeland dus (vandaar die naam). Een gevolg van die zachte tarwe is dat de bloem minder zetmeel en minder eiwit bevat in vergelijking met bloem die gemaakt wordt van hardere tarwe.
Door het lagere eiwitgehalte zal je deeg minder snel binden en krijg je dus minder snel die zogenaamde glutenvorming. Voor sommige recepten is dat wenselijk, voor andere recepten weer niet. Broodbakkers streven bijvoorbeeld zoveel mogelijk naar een mooie glutenvorming, wat maakt dat Zeeuwse bloem en brood geen vrienden zijn. Voor baksels die bros en knapperig zijn, is deze bloem juist wél de betere optie.
Hiervoor gebruik je Zeeuwse bloem
Een mooi voorbeeld van een recept met Zeeuwse bloem zijn deze klassieke spritskoekjes. Die horen hard langs de buitenkant te zijn, maar toch ook makkelijk breekbaar en kruimelig: precies wat je met de Zeeuwse bloem bereikt. Ook voor dat verslavend lekkere sloffendeeg (voor bijvoorbeeld aardbeienslof) wordt de bloem gebruikt, kijk maar in Joris Bijdendijks kookboek ‘Bij Bijdendijk Thuis‘.
En wil je van die heerlijke stukken brosse speculaas? Ook hier weet je wat je te doen staat: Zeeuwse bloem it is. De vuistregel is dus eenvoudig: voor baksels die mooi gebonden moeten zijn (zoals brood) kies je voor bloem gemaakt van harde tarwe, voor koekjes die breekbaar en knapperig mogen zijn zet je de zachte tarwevariant – Zeeuwse bloem dus – in.
Hier koop je ‘t
Zeeuwse bloem kun je simpelweg kopen in de Albert Heijn, van Molensteen. Bak je frequent en wil je de bloem liever in een grotere hoeveelheid bestellen? Bekijk dan (online) speciaalzaken, zoals deze bakkerswebshop.