Alles over zeekraal en het bereiden van zeekraal
Zeekraal duikt steeds vaker op en wat ons betreft is dat niet meer dan terecht. Naast gezond en van Nederlandse bodem is de zeegroente ook gewoon superlekker en multi-inzetbaar. Hoe zeekraal bereiden in zijn werk gaat?
Dat gaan we je haarfijn uitleggen.
Zeekraal bereiden
Ten eerste: zoek naar mooie groene, ‘levendige’ zeekraal. Vermijd matte en slappe sprietjes: die zijn niet meer vers. Was zeekraal telkens grondig voor je gaat koken: spoel om in een vergiet en was eventuele zandkorrels weg.
Wil je nauwkeurig te werk gaan, verwijder dan harde wortels door ze er met de hand vanaf te trekken. Bij weinig tijd zou je deze stap kunnen overslaan, al loont het klusje onmiskenbaar in de lekkerste smaak.
Opeens is het overal: alles over het knisperende en ziltige ijskruid
Klaar om ermee aan de slag te gaan? Zeekraal kun je op verschillende manieren bereiden. Kort blancheren is gebruikelijk en ook stomen is een goede optie. Hou hier steeds bij in het achterhoofd dat het behoorlijk zout is van zichzelf; het kookwater zouten is daarom in principe niet nodig.
Daarnaast kun je de sliertjes ook bakken in boter of olie. Een paar minuten zijn in principe genoeg om ze te voorzien van een aangename bite.
Wat kun je er allemaal mee?
De zilte, zoute smaak combineert goed met vis en schaaldieren. Ook voor vega’s is het een uitstekend ingrediënt: juist vanwege die uitgesproken zeesmaak kun je het ook inzetten als vegan visvervanger.
Wat vlees betreft pairt de zeegroente verrassend goed met lam. Hou je ervan om je borden verfijnd af te werken? Een paar sprietjes in de topping werken ook goed als finishing touch. Zelf verwerken we het graag in pasta’s, bij asperges, bij mosselen, in risotto of in een omelet.
In cocktails en drankjes
Tot slot zien we dit ingrediënt steeds meer opduiken in cocktails. Het Amsterdamse The Stillery heeft bijvoorbeeld een tof recept voor een ‘‘Maritime Martini’ met gin.
Ook in een Salty Dog kun je de sprietjes inzetten bij de garnering. Liever zonder alcohol? Searoop heeft een siroop met rabarber, zeevenkel en zeekraal; een takje van dat laatste doet het in zo’n limo ongetwijfeld ook weer goed.
Onze favoriete recepten:
- Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal van Janny van der Heijden
- Culy Homemade: kabeljauw met en Noilly Prat saus
- Culy Homemade: coquilles met zeekraal en pancetta