Za’atar, het magische kruidenmengsel uit het Midden-Oosten
Za’atar: het klinkt exotisch, en dat is het ook. Za’atar is de naam van een supersmaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. We komen dit ingrediënt regelmatig tegen in Oosterse kookboeken en op blogs en alle recepten klinken even goddelijk. Tijd om uit te zoeken wat het precies is en wat je er mee kunt doen!
Het basisingrediënt van za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Mmm! Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is trouwens niet alleen de naam van de kruidenmix maar ook van het kruid zelf.
Het bijzondere kruidenmengsel wordt in het Midden-Oosten kwistig in verschillende gerechten verwerkt. Zo wordt het vermengd met olijfolie gebruikt als dip voor op brood, maar ook groenten, vis en vlees worden op smaak gebracht met de kruiden. Het kruidenmengsel is inmiddels zijn eigen leven gaan leiden, ieder land heeft namelijk zijn eigen variant. In Syrië wordt de za’atar kruidiger gemaakt met extra specerijen, in Libanon wordt de pure variant (met sumak en sesamzaad) juist veel gebruikt.
Zelf aan de slag met za’atar?
De Palestijnen eten za’atar dagelijks als ontbijt in combinatie met olijfolie en versgebakken brood. Yum! Dat kunnen wij ook: meng hiervoor simpelweg de za’atar met de kruiden en je dip is klaar. Voor een goddelijk broodje uit de oven smeer je het mengsel op het brood v óór je het de oven indoet.
Een simpel stukje kip wordt bijzonder door hem te marineren in hetzelfde mengsel. Ook in een yoghurtdip doet ‘ie het goed: mix hiervoor de za’atar met de yoghurt, een teentje knoflook, mayonaise en wat geraspte komkommer. Ook heerlijk over je zelfgemaakte hummus, gegrilde groente, vis en vlees. De kruiden zijn ook heerlijk in een saladedressing. Bijzonder: meng za’atar eens met een goede kwaliteit zeezout!
Je koopt za’atar bijvoorbeeld hier of hier.
Versgebakken brood met za’atar en olijfolie