Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 14 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over Yakiniku (die typische Japanse barbecue)

Yakiniku is een Japanse term die je misschien wat vaker voorbij hoort komen. Letterlijk betekent het ‘gegrild vlees’, maar in feite is het veel meer dan alleen dat. Het is eerder een culinaire traditie, waarbij de methode nog belangrijker is dan het product. Culy dook in de rijke Yakiniku-traditie en zocht het tot op de bodem uit.

Yakiniku staat voor veel mensen gelijk aan de typische ronde lage barbecue, maar is eigenlijk niet in één begrip te vangen. Het stamt oorspronkelijk van de Koreaanse barbecuecultuur af (waar het yakinu wordt genoemd), maar is door de jaren heen snel geëvolueerd tot een eigen uniek Japans fenomeen. Yakiniku is niet alleen een manier van koken, maar ook een sociale aangelegenheid waarbij er samen met vrienden of familie flink wordt uitgepakt. Het staat gelijk aan een héle lange avond vol met socializen en gegrild vlees.

Oorsprong van Yakiniku

De term Yakiniku verscheen voor het eerst aan het einde van de 19e eeuw, toen Japan zich openstelde voor invloeden van buiten hun eigen landsgrenzen. In de jaren ’50 en ’60 kwam de ‘yakiniku’ in een stroomversnelling toen de Japanse keuken elementen overnam van de Koreaanse grilltradities. Het gebruik van tafelgrills, waar gasten hun eigen vlees konden roosteren, werd populair in Japanse eetgelegenheden en groeide – met wat aanpassingen – uit tot een moderne Japanse klassieker.

@jamimoyvlogs

Affordable Yakiniku 🍖🔥 check this! Yakiniku Like is another one of our go-to restaurants in Japan! The meat is so tasty, yet affordable. As in napaparami rice ko pag kumakain dito 🤭 Walk-ins welcome, but you can also book through Klook for some sweet discounts. 🎟️🇯🇵 📍 Klook discounts: 𝗝𝗔𝗠𝗜𝗠𝗢𝗬𝟱𝗢𝗙𝗙 & 𝗦𝗢𝗥𝗔𝗟𝟱𝗢𝗙𝗙 [up to 5% off hotels and other bookings] #yakinikulike #yakiniku #japanesefoods #japanfood #japantraveltips #klookkreators #jamimoyvlogs

♬ original sound – Jamimoy travel life ✨ – JAMIMOYKLOOK klook code

Hoe werkt Yakiniku?

Het hart van de Yakiniku-cultuur is de tafelgrill. Dat is meestal een kleine barbecue op houtskool of gas, die in het midden van de tafel staat. Gasten kunnen zelf hun vlees en groenten grillen en op smaak brengen. Een beetje zoals we dat in Nederland met gourmetten doen, met de nadruk op een béétje… Want eigenlijk is die vergelijking een behoorlijke belediging voor de Japanse-variant.

De meest bekende stukken vlees die gegeten worden bij Yakiniku zijn:

  • Karubi (runderrib) – Bekend om zijn rijke vetlaag en zachte textuur.
  • Rosu (runderlende) – Magerder dan karubi en vol van smaak.
  • Harami (vinklap) – Een wat taaier stukje vlees dat meer marinade draagt
  • Tontoro (varkensnek) – Bekend om zijn sappigheid en malsheid.
  • Horomon (organen) – Inclusief lever, pens en darmen voor de avontuurlijke eters.

Naast vlees biedt Yakiniku vaak een variëteit aan zeevruchten en groenten aan, zoals inktvis, garnalen, paprika’s, champignons en ui. Hier zijn geen standaard producten voor en variëren per seizoen.

@jyu.eats

Jiromaru Akihabara in Tokyo, a standing grill Yakiniku spot for delicious and cheap A5 wagyu! #japanttravel #tokyofood #yakiniku #jiromaru

♬ Boy’s a liar Pt. 2 – PinkPantheress & Ice Spice

Saus en marinades

Een belangrijk element van Yakiniku is de saus, of tare, waarin het vlees wordt gedipt. De saus varieert per restaurant en regio, maar een klassieke tare bevat meestal sojasaus, mirin, sake, suiker, knoflook en sesamzaadjes. Sommige mensen kiezen ervoor om het vlees eerst in de saus te dopen voordat ze het grillen, terwijl anderen het liever na het grillen op smaak brengen.

Hoewel Yakiniku vooral lijkt te draaien om het eten van veel vlees, is de hele dans eromheen minstens zo belangrijk. De maaltijd bevat naast het vlees vaak verse groenten die samen met traditionele bijgerechten zoals kimchi, salades en rijst geserveerd worden.

Yakiniku
Bron: taa22 via Adobe Stock

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.