Culy’s Toko Finds: XO Shiitake sauce (chili-olie boordevol umami)
De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: XO Shiitake sauce.
In onze zoektocht naar een goeie chili-olie voor op deze Kantonese beef noodles botste Culy’s Winnie op de XO Shiitake sauce van het merk BaiShanZu. Dit potje houdt het midden tussen chili-olie en een sausje en is zó ongelooflijk lekker dat we er een boek over willen schrijven.
XO saus vs. XO Shiitake sauce
Wacht even, kennen we die XO niet van ergens? Dat klopt: XO saus is een product uit Hong Kong dat gemaakt wordt van onder andere gedroogde coquille, garnalen, vis en ham. Die smaken zorgen voor zóveel umami dat er gezegd wordt dat XO saus simpelweg alles lekkerder maakt.
Geen wonder dat ook fabrikanten van andere producten de letters XO maar wat graag toevoegen aan hun productlabel, zelfs als het in feite om een ander product gaat.
Dat is bij deze XO Shiitake sauce niet anders. De letters zijn louter toegevoegd om het product een chiquer imago te geven. De XO Shiitake sauce komt bijvoorbeeld ook niet uit Hong Kong (zoals de oorspronkelijke XO saus), maar uit de Chinese provincie Sichuan. Volgt u het nog?
Onze liefde voor (XO) Shiitake sauce
Maar of er nu XO op het label staat of niet, wij houden van deze Shiitake sauce. De saus bestaat voornamelijk uit shiitake paddenstoelen (in kleine stukjes), sojabonenpasta, chilipeper en smaakmakers.
De paddenstoelen geven de saus niet alleen heel veel smaak, de stukjes hebben ook een aangename textuur die een beetje vleesachtig aandoet. Dat terwijl de saus wél gewoon 100% vega is.
Het goedje is daarnaast behoorlijk pittig maar op de juiste manier. Het is zeker niet het type pit dat je lippen doet branden, maar eerder een smaakvolle, gesofisticeerde vorm van pikant.
Wat doe je ermee?
Dat maakt het een geweldig handig goedje om je Aziatische gerechten in een handomdraai mee te pimpen. Je noodles worden er lekkerder van, je wokgerecht krijgt een goeie kick en Aziatische soepen krijgen niet alleen meer pit, maar ook een lekker paddenstoelenaroma (een beetje zoals paddenstoelenbouillon zou doen).
Kortom: inslaan die handel.
Meer Aziatische producten?
- Culy’s Toko Finds: nori tempura is de Aziatische snack van je dromen
- Myoga: alles over de beste Japanse gember
- Culy’s Toko Finds: rijstvellen met sesamzaadjes