Culy ontdekt… workshop worst maken met Meneer Wateetons
Worst maken is hot! Nu we bewuster omgaan met vlees, willen we allemaal het liefst zélf bepalen wat er in de worst gaat die op ons bord belandt. Foodwriter Meneer Wateetons kan er een heel boekje over opendoen en dat doet hij dan ook: zijn onlangs verschenen Worstbijbel is je leidende gids in een wereld vol slagersgeheimen. Culy haakte aan bij zijn workshop worst maken én maakte zelf kipworst met jalapeño…
Waarom zelf worst maken?
Net als zelf bier maken is zelf worst maken de afgelopen tijd ontzettend populair geworden. Niet alleen bij mannen die in het weekend niet bij de barbecue zijn weg te slaan, maar ook bij bewuste vleeseters, die kwaliteit op hun bord willen.
Als vleesetende consument heb je dan ook alle reden om je eens te verdiepen in de wereld van de worst. Want wat gaat er nou precies in een worst? En hoe wordt worst gemaakt? Zodra je erover gaat lezen, zal je duidelijk worden: hee, worst maken is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld! En het klinkt best leuk! Helemaal als je ontdekt wat je aan smaken en ingrediënten in zo’n worst kunt stoppen. Ergo: laten we dat nou eens zélf gaan doen.
Worstbijbel & workshop
Meneer Wateetons helpt je daarmee graag op weg. Onder andere met zijn nieuwe Worstbijbel, een new & improved versie van het eerder verschenen boek Of je worst lust!. Hij schreef het samen met Sjoerd Mulder. Nuchter en met humor leert de Worstbijbel je hoe je worst draait, vult, knoopt, rookt en droogt. En alle worsten komen aan bod: verse braadworst, gedroogde worst, bloedworst en zelfs vegetarische worst, om er maar een paar uit het worstenscala te noemen.
Maar Meneer (zoals je hem ook mag noemen) geeft ook workshops worst maken. Dat doet hij bij Boergondineren: een gezellige, gastvrije boerderij in Ransdorp. Superleuk om een keer te doen met een vriend, vriendin of een groep vrienden!
Zelf worst maken: hoe doe je dat?
Hoe gaat zo’n workshop van Meneer? De deelnemers vormen zelf groepjes. En elk groepje maakt een andere soort worst (die je later ook állemaal mag proeven – maar daarover straks meer). Dat gaat van de klassieke verse venkelworst tot appel-pistache-sinaasappel worst, jalapeño kipworst en boudin blanc. En voor wie durft: chorizo. Want die is nét even wat moeilijker te maken dan andere verse worst.
Culy belandt in team jalapeño kipworst en leert ondermeer kippendijen uitbenen, gehakt malen met een ouderwetse gehaktmolen, worstvlees kruiden, worst vullen en knopen. Leuk!
Slagersgeheimen
Natuurlijk leert Meneer Wateetons je tijdens de workshop tal van slagersgeheimen. Zoals: hoe je een worstgun maakt van een goedkope kitspuit van de bouwmarkt. En welke materialen je verder nog nodig hebt om worst te maken (spoiler: die hoeven niet duur te zijn).
De belangrijkste tips die we tijdens deze workshop hebben opgedaan:
- Gebruik voor verse worst altijd vlees met 1/3 vet. Bestel het liefst kinnebak bij je slager, dat werkt fantastisch in worst.
- Het áller, maar dan ook állerbelangrijkst: zorg dat je vlees goed koud is. Dan kun je het beter tot gehakt draaien én loopt het vet niet uit de worst tijdens het bakken in de pan. Zet het vlees tussen alle handelingen door steeds in de koeling of vriezer.
- Een verse worst heeft altijd zout nodig. Dat werkt niet alleen voor de smaak, maar ook als bindmiddel.
- Je kunt in principe óveral worst van maken. Van gans tot geit. Als je maar let op het verhaal over vet bij tip 1 hierboven. Daarom wordt dit vlees vaak nog gemengd met (vet) varkensvlees.
Ik wil ook!
De workshop worst maken van Meneer Wateetons is een avondvullend programma (van 18:30 tot 23:00!) onder het genot van heerlijke hapjes uit de keuken van Bourgondineren. The best part: na al je noeste arbeid ga je met z’n allen aan tafel om al die vers gedraaide worsten te proeven.
Meneer geeft trouwens nog veel meer workshops: droge worst maken, bloedworst maken, van kop tot staart koken, fermenteren, kimchi, koken met vuur en fermenteren. Yvette van Boven raadde zijn workshops eerder al aan. En Culy nu ook.
Meer weten? Check de website van Meneer Wateetons voor alle informatie over de workshops. En voor tips over worst maken, fermenteren en al die andere nieuwe hobby’s die je vanaf nu gaat hebben...
De Worstbijbel van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99.