Vergeet de wijn & spijs pairing: wodka pairing is de nieuwe trend
Bij Culy houden we natuurlijk áltijd oren en ogen open voor wat er zich afspeelt in de food wereld. Ons hart gaat steeds sneller kloppen als we merken dat er een nieuwe food trend aan het ontwikkelen is. Zo observeren we de laatste tijd bijvoorbeeld dat food pairing niet langer synoniem staat aan een menu met aangepaste wijnen. Eten combineert namelijk ook geweldig met bier, thee, of… sterke drank.
Cocktail en whisky pairings
Aan de chef’s table van restaurant Bridges kun je kiezen voor een whisky-arrangement, bij het zojuist hergeopende Vanderveen in Amsterdam komt binnenkort een cocktail pairing op de menukaart en bij het Brusselse Humus x Hortense kun je je 6-gangenmenu laten begeleiden door aangepaste alcoholische ‘botanische drinks’
Tel daarbij op dat we laatst zelf tijdens een tasting leerden hoe je whisky kan matchen met food en je begrijpt dat we stilletjes aan gefascineerd geraken door de wondere wereld van food pairings met sterke drank.
Wodka pairing @ Wils
Die fascinatie bereikte al helemaal een hoogtepunt toen we bij Restaurant Wils in Amsterdam mochten aanschuiven voor een 4-gangenmenu, voorzien van een wodka pairing met Belvedere Vodka. In alle eerlijkheid associeerden wij wodka voorheen meer met shotjes uit onze studententijd, niet als iets voor fijnproevers.
Tóch is wodka een drank waar heel wat ambacht en authenticiteit achter schuilgaat. Zo kon wodka voor de 19de eeuw enkel gemaakt worden met behulp van vuur en wordt de drank gemaakt met pure ingrediënten als rogge, noot of honing. Ook Wils – waar op open vuur gekookt wordt – staat bekend om zijn authenticiteit in de keuken. De match tussen wodka en Wils is op die manier eigenlijk een hele logische.
Andere kijk op wodka
En wat krijg je als je cocktails met wodka als uitgangspunt neemt en er de creativiteit van Joris Bijdendijk op loslaat? Een spannend menu zoals we’t kennen van Wils en een hele andere kijk op wodka.
Want – toegegeven – aperitieven met pure wodka zijn misschien wel minder feestelijk dan een glas bubbels, het doet je wél met aandacht proeven van de drank. Dat is eens wat anders dan een arrangement met wijnen of bier. Alleen al daarvoor raden we eigenlijk iedereen aan om food eens te pairen met een minder bekende alcohol. Wel zo verfrissend!
Kaviaar en wodkabrood
We lopen even met je door de meest bijzondere elementen van het menu, waarvan één van de gangen ook na dit eenmalige evenement op het nieuwe Wils-menu blijft staan.
We beginnen bij de eerste gang, die bestaat uit gerookte wortel met kaviaar en duindoorn. En jongens, een nederig worteltje zo subliem weten te roken, daar kunnen zelfs de grootste pitmasters nog wat van leren. Extra decadent wordt het gerecht natuurlijk door de kaviaar, een ingrediënt waarvan de chefs vonden dat ‘t onmogelijk kon ontbreken bij wodka (#niksoptegen).
Erbij zit een frisse, zurige wodkacocktail die inderdaad een luxueus duo vormt met de kaviaar. Wat opvalt, is dat de wodka eigenlijk heel zacht in de mond is: niet het type sterke drank dat je keel doet branden. Ook op tafel: wodkabrood dat broodsommelier Maxim speciaal voor de gelegenheid bedacht, geïnspireerd op de ingrediënten waarmee wodka wordt gemaakt (zoals rogge en walnoot). Lekkerder kan brood bijna niet zijn.
Brioche van oranjebloesem
Gang twee is het gerecht dat het geschopt heeft tot de nieuwe menukaart van Wils. Deze kun je – in combinatie met de wodkacocktail nog de hele maand oktober proeven in het restaurant. Het betreft langoustine in rundervet met Granny Smith en brioche met oranjebloesem.
Met die laatste dippen we schaamteloos de laatste restjes rundervet uit ons bord, want wat is dit een subliem gerechtje – terecht dat het op het nieuwe menu komt. De wodka hier is bewust puur gehouden: enkel de Heritage 176 en een beetje citroen, wat dit knalgerecht mooi complementeert. Mocht je nog op zoek zijn naar een excuus om naar Wils te gaan, dan heb je ‘t nu.
Gerookte eend en walnootbitters
Vervolgens het hoofdgerecht met gerookte eend, mole van rode biet en braambes. Wat proeven we? Péper! Spice! Rook! Zoet! Dit gerecht is bourgondisch en rechttoe rechtaan, vol met krachtige en zelfverzekerde smaken. De mole heeft behoorlijk veel pit, wat we tof vinden in dit ogenschijnlijk klassiekere gerecht.
Even vermelden ook hoe goed de cocktail is, waarbij de wodka deze keer gezelschap krijgt van walnootbitters. Het is de spannendste cocktail die we deze avond proeven, perfect bij dit vollere gerecht. Serveer daar een snee van Maxims walnootbrood bij en je hebt het gevoel dat je aanschuift bij een koninklijk diner.
Wodka is the new…
Tussen de gangen door krijgen we ook een paar “geheime gangen” zoals we dit gewend zijn van Wils. Zo krijgen we onverwacht een pre-dessert waarbij wodka ook nog eens verstopt zit ín het dessert. Daaruit leren we trouwens dat wodka een ultiem duo is met koffie. Het is maar dat je het weet…
Is wodka daarmee de nieuwe wijn? Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen. We moeten eerlijk bekennen dat we het hogere alcoholpercentage ook wel voelen na zo’n avond. Wodka is en blijft een sterke drank die je best niet in te grote hoeveelheden consumeert.
Aan alle (thuis)chefs die binnenkort zelf een food pairing met sterke drank willen lanceren: hou daar alsjeblieft rekening mee. Je wil immers niet dat je gasten al verdoofd zijn nog voor ze ‘t dessert hebben geproefd…
Meer trends?
- Trend: welke wijnlanden zijn nu hot?
- Trend: deze ontbijtsandwich gaat viraal op TikTok (en zo maak je ‘m zelf)
- Culy Homemade: Dalgona (ijs)koffie: zo maak je deze trending koffie