De veelzijdige winterpostelein is er weer: dit kun je er allemaal mee
In de categorie vergeten groente is een van onze favorieten de winterpostelein. Een veelzijdige smaakvolle groente die – gelukkig – steeds beter te verkrijgen is. Onmogelijk om er niet van te houden; precies de reden dat we je met alle liefde vertellen wat je er allemaal mee kunt.
En we zijn de moeilijksten niet: daar horen natuurlijk ook recepten bij.
Dit kun je allemaal met de smakelijke winterpostelein
We horen je denken: postelein; is dat niet die ene uit de zomer? Je zit helemaal goed. De groene blaadjes kennen namelijk ook een zomerse variant. Het verschil in smaak is minimaal, alleen het uiterlijk komt niet helemaal overeen. Waar de winterse postelein zich kenmerkt door wat fragielere bladeren in ruitvorm, is de zomerse variant wat steviger en ronder.
Alles over winterpostelein
Vanaf oktober is ‘ie er, de winterpostelein. En daar zijn we ‘m dankbaar voor. Waar de knapperige en friszure plant van nature uit Noord-Amerika komt, is het inmiddels volop te vinden in West-Europa. Het plantje wordt steeds meer geteeld, maar is ook volop in het wild te vinden. De schotelvormige blaadjes bloeien uit in het voorjaar, maar zijn het lekkerst van oktober tot het vroege voorjaar.
Zelf aan de winterpostelein
Omdat deze seizoensgroente nog niet zo’n alledaagse bekendheid heeft verworven als bijvoorbeeld boerenkool of spinazie, is het een dankbaar exemplaar om zelf te zaaien en oogsten. Gevalletje weinig onderhoud, groots resultaat. Knip je de blaadjes goed af in het begin van het seizoen, dan belooft ‘ie zelfs nog een tweede oogst.
Recepten
Winterpostelein is in z’n gebruik nog het meest te vergelijken met spinazie: zowel rauw als gaar net zo lekker dus. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het eten ervan, want hoe verser hoe lekkerder. Verwerk de winterpostelein bijvoorbeeld in een stamppot, ruil andijvie om voor winterpostelein, of vervang er spinazie mee in een salade.
Meer over winterse groenten:
- Culy Homemade: makkelijke gratin van wintergroenten
- Wat is het verschil in smaak tussen winterpeen en bospeen?
- Hoe lang moet je boerenkool koken? (+ meer tips voor je favoriete stamppot)