Yes! De veelzijdige winterpostelein is er weer: dit kun je er allemaal mee
In de categorie vergeten groente is een van onze favorieten de winterpostelein. Een veelzijdige smaakvolle groente die – gelukkig – steeds beter te verkrijgen is. Onmogelijk om er niet van te houden; precies de reden dat we je met alle liefde vertellen wat je er allemaal mee kunt.
En we zijn de moeilijksten niet: daar horen natuurlijk ook recepten bij.
Dit kun je allemaal met winterpostelein
We horen je denken: postelein; is dat niet die ene uit de zomer? Je zit helemaal goed. De groene blaadjes kennen namelijk ook een zomerse variant. Het verschil in smaak is minimaal, alleen het uiterlijk komt niet helemaal overeen. Waar de winterse postelein zich kenmerkt door wat fragielere bladeren in ruitvorm, is de zomerse variant wat steviger en ronder.
Het belangrijkste verschil tussen zomerpostelein en winterpostelein ligt in hun groeiseizoen en gebruik. Zomerpostelein is een knapperige zomergroente met een frisse smaak, terwijl winterpostelein een zachtere, koudetolerante groente is die perfect is voor winterse gerechten. Door beide soorten af te wisselen, kun je het hele jaar door genieten van de postelein!
Waar smaakt winterpostelein naar?
Winterpostelein heeft een milde, licht nootachtige smaak en is een veelzijdige groente. Je eet ‘m rauw, gewokt of gestoomd en neigt een beetje naar spinazie, maar is iets meer uitgesproken. Vroeger werd winterpostelein vooral gebruikt als een medicinale plant.
Door het hoge gehalte aan vitamine C hielp het bijvoorbeeld scheurbuik te voorkomen bij zeelieden in de winter. Daarnaast zou het ontstekingsremmend werken en bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Gelukkig heeft het die functie niet meer alleen en is ‘ie vooral heel erg lekker!
Alles over winterpostelein
Vanaf oktober is ‘ie er weer en daar zijn we maar wat blij mee. Waar de knapperige en friszure plant van nature uit Noord-Amerika komt, is het inmiddels volop te vinden in West-Europa. Het plantje wordt steeds meer geteeld, maar is ook volop in het wild te vinden. De schotelvormige blaadjes bloeien uit in het voorjaar, maar zijn het lekkerst van oktober tot het vroege voorjaar.
Zelf aan de winterpostelein
Omdat deze seizoensgroente nog niet zo’n alledaagse bekendheid heeft verworven als bijvoorbeeld boerenkool of spinazie, is het een dankbaar exemplaar om zelf te zaaien en oogsten. Gevalletje weinig onderhoud, groots resultaat. Knip je de blaadjes goed af in het begin van het seizoen, dan belooft ‘ie zelfs nog een tweede oogst.
Winterpostelein kan worden gezaaid van september tot november. Dit geeft de zaden voldoende tijd om te ontkiemen voordat de winter aanbreekt. Voor een vroege lenteoogst kun je ook in februari of maart zaaien, want eigenlijk groeit het plantje het hele jaar door.
Winterpostelein groeit goed in een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vrij is van grote kluiten en rijk is aan goede voeding. Een beetje compost toevoegen helpt om de voedingsstoffen op peil te houden en extra veel postelein te kweken!
Recepten
Winterpostelein is in z’n gebruik nog het meest te vergelijken met spinazie: zowel rauw als gaar net zo lekker dus. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het eten ervan, want hoe verser hoe lekkerder. Verwerk de winterpostelein bijvoorbeeld in een stamppot, ruil andijvie om voor winterpostelein, of vervang er spinazie mee in een salade.
Meer over winterse groenten:
- Culy Homemade: makkelijke gratin van wintergroenten
- Wat is het verschil in smaak tussen winterpeen en bospeen?
- Hoe lang moet je boerenkool koken? (+ meer tips voor je favoriete stamppot)