Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Wim Ballieu: ‘Het geheim van perfecte gehaktballen? Bak ze in de oven!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Wim Ballieu.

Lang leve de gehaktbal! Dat is zo’n beetje de lijfspreuk van Wim Ballieu geworden door de jaren heen. De Belg breekt al meer dan 13 jaar lang een lans voor de gehaktbal. Niet omdat dat per se nodig is of omdat de bal in zwaar weer verkeert, maar puur omdat ‘ie het volgens Wim verdient.

De gehaktbal is onlosmakelijk verbonden met België, zoals stoofvlees en friet dat ook is. En dus bouwde Wim in al die jaren een heus ballen-imperium op vol met restaurants (Balls & Glory), tv-programma’s én boeken. Het Ballenboek is Wims laatste verschijning, en staat weer bomvol – je raadt het vast – gehaktbalrecepten. Culy wil alles weten van de ongekroonde ballenkoning van de lage landen en sprak de chef in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.

Wim Ballieu // Het Ballenboek
Bron: Pelckmans

5 culinaire vragen aan Wim Ballieu

1. In Het Ballenboek komt je liefde voor de Belgische gehaktbal naar voren. Wat is het grote verschil tussen de Belgische bal en de Nederlandse?

Wim: “Ik denk dat beide landen in ieder geval hun grote liefde voor de gehaktbal gemeen hebben! Het grootste verschil? In Nederland wordt een balletje vooral uit de jus gegeten; dat kennen we in België niet.

Daarnaast zijn Belgen verzot op varkensvlees. Je vindt er vaak ballen van 100% varkensvlees terug. Naar mijn idee is dat voor een Nederlander not done. Jullie voegen flink wat rund- of kalsvlees toe voor een mooie mix.”

Kipgehaktballetjes met appel en cranberry van Wim Ballieu

2. Het koken zat er bij jou al heel vroeg in, maar wat is je eerste kookherinnering?

“Het slachten van een varken op de boerderij van mijn grootouders is waarschijnlijk een van mijn eerste kookherinneringen. Ik weet nog dat iedereen druk in de weer was om het het varken van neus tot staart te verwerken. Het hele beest werd verwerkt: er werd bloedworst, preskop (hoofdkaas/zult, red.) en rilletes gemaakt en uiteraard werden alle stukken gebraad zorgvuldig ingevroren.”

3.Hoe ziet jouw ideale dag eruit qua eten?

“Als chef ontbijt ik nooit, maar drink ik minimaal drie verse koffies (het liefst van die klassieke doorloopkoffie uit de moccamaster). ‘s Middags kost het me vaak moeite de tijd te vinden om te eten. Ik maak handig gebruik van de lekkere ongebakken groenten en salades die we in het Balls & Glory-restaurant hebben. Vlees eet ik vrijwel nooit tijdens de lunch.

In de avond ga ik vaak voor klassieke kost. Dat eet ik dan thuis of nog liever in een Brussels eethuisje. Mijn favorieten zijn Fin de siècle en bistrot Henri; de sfeer van de stad vind ik geweldig!

Oh, en voor ik het vergeet: terwijl ik naar het late journaal kijk, eet ik het liefst vanillepudding met speculaas in bed, love it.”

4. Als er één gerecht is uit ‘Het Ballenboek’ dat mensen absoluut moeten maken, welke is dat dan?

“Dat zijn de balletjes met Geuzebier en dragon, een klassieke en super lekkere bereiding. Van de aciditeit van de Geuze houd ik enorm; al zijn de balletjes in tomatensaus met puree natuurlijk het summum!

Wat de ultieme tip is voor een sappige gehaktbal? Gebruik tenminste 50% varkensvlees en bereid ze altijd in de oven!”

5. Wat is je gekste eetgewoonte?

“Als ik zelf een pizza bak (of bestel), dan geniet ik s’ochtends nog weleens na van een stuk koude pizza…

Of als ik aardappelen kook, houd ik ervan om de gekookte aardappelen even in de mayonaisepot in de koelkast te duwen om ze vervolgens later op te snoepen.”

> Het Ballenboek van Wim Ballieu is nu te koop voor € 27.

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.