Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 16 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Wijntips voor het kerstmenu: zo maak je mooie wijn-spijs combinaties

Zijn de peertjes gestoofd, de sauzen gebonden en is het stukje wild voorgegaard? Dan horen bij die prachtgerechten die jij deze kerst uit de keuken tovert natuurlijk ook parels van wijnen. Wij geven een paar handige wijntips voor het kerstmenu, zodat jouw wijn-spijs combinaties on point zijn dit jaar.

Cheers!

Begin met een aperitief

Aperitieven tijdens de feestelijkste dagen van het jaar kunnen bijna niet zonder een goede bubbel. Houd je van een grovere, stevige bubbel? Dan is een Prosecco of Cava een verstandige keuze. Deze mousserende wijnen worden vaak jong gedronken en zijn daarom frisser dan een Champagne. Champagnes worden namelijk langer gelagerd, waardoor er een fijne, zachte mousse en smaak ontstaat.

Houd je niet van een droge wijn? Dan is een fruitige, ietwat zoetige mousserende wijn zoals een Brachetto een prima aperitief. Normaliter wordt een Brachetto als dessertwijn geserveerd, maar deze wijn leent zich prima als aperitief.

Kir Royale is natuurlijk ook een goed aperitief. Je combineert dan Crème de Cassis met een mousserende wijn. Ben je niet zo’n fan van mousserende wijnen? Zoek dan een wit of rood Portwijntje uit. Altijd goed!

> Ook een feestelijk én origineel aperitief: schenk een Pet-Nat(je). Wij schreven eerder over deze natural beauty. Lees het hier.

Bron: Andres Siimon via Unsplash

Bubbels voor bij de borrel

Serveer je bij de borrel enkele hartige amuses, denk dan ook aan een aperitief dat niet onder doet voor deze versnaperingen. Ga je rond met een schaal waarop de ietwat basale hapjes, zoals nootjes, worst of blokjes kaas gepresenteerd worden? Dan gaat hier een Prosecco of Cava goed bij smaken. Je combineert dan de aromatische, forse(re) mousserende bubbel bij gelijkwaardige hapjes.

Toast je met een toast(je)? Als je toastjes met vis, vlees of salades voorschotelt – dus de iets verfijndere hapjes – dan is een Champagne een fijne begeleider. Dit komt door de fijne bubbel die Champagnes over het algemeen bevatten.

Kerst-toast met pompoen en cranberry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wijn voor bij het voorgerecht

Na de bubbels is het tijd voor een frisse doorstart. Kies bij je voorgerecht dan ook niet voor een al te stevige, houtgelagerde wijn, maar zet in op een fris-fruitige.

Bij een fris voorgerecht serveer je het beste een frisse, jonge (witte) wijn. Denk dan aan een mineralige Müller Thurgau of een Pinot Gris. Een Sauvignon uit de Loire of Spaanse Verdejo zijn ook ware winnaars bij frisse entrees.

Wordt er paté geserveerd? Dan mag je er een vettigere, filmende wijn bij drinken. Bij een vettige wijn denken we al snel aan een Chardonnay, maar onthoud dat een Viognier ook tot dezelfde categorie behoort. Bij dit soort krachtige voorgerechtjes mag je een licht houtgelagerde wijn kiezen, maar ga niet voor té complex. Je wilt tenslotte dat de wijn het gerecht niet overheerst (en andersom).

Staat er traditiegetrouw ook dit jaar een garnalencocktail op het menu? Schenk hier dan eens een jongere Riesling of Pinot Blanc bij. Dat mag er lekker bij smaken!

Kippenleverparfait
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Soep & wijn

Leuk om te weten: traditioneel serveer je geen wijn bij soep (want: vloeibaar bij vloeibaar is gek). Maar een leeg glas anno 2020, is natuurlijk ook niks. Serveer je soep, en vind je het lastig om hier een glaasje bij te serveren? Een Sherry of Madeira is de uitkomst! Dit maakt zelfs een klassieke combinatie. Om je soep éxtra lekker te laten matchen met de drank, voeg je een scheutje van dezelfde drank toe aan de soep. Succes gegarandeerd!

Tussengerechten waarin je met schaal-en schelpdieren werkt lenen zich uitstekend voor de rijkere, -niet op hout gelagerde- witte wijnen. Een Riesling of een Pinot Gris zijn dan toppers.

Bereid je luxeproducten, zoals zwezerik of ganzen/eendenlever, ga dan voor een rode wijn die op dronk is en weinig tannine bevat. Een Italiaanse Primitivo, Valpolicella of een zachte Spaanse Tempranillo mag mooi samengaan.

champignonsoep met gnocchi en spinazie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Welke wijn bij het hoofdgerecht?

Sauzen zijn één van de hoofdrolspelers bij hoofdgerechten. Als er een krachtige saus bij komt kijken, is er uiteraard een stevige tegenhanger nodig. Wijnen uit de Rhône, gemaakt van druivenrassen zoals de Grenache of Shiraz maken een mooi paar. Een fruitige saus ontvangt graag een fruitige Pinot Noir, bijvoorbeeld uit de Bourgogne.

Tip: schenk een witte wijn bij wildzwijn of fazant. Überlekker! Een Gewürztraminer uit de Elzas, of een houtgelagerde Pinot Gris zijn geweldig bij deze wildgerechten. Bij vis of vegetarische gerechten waar beurre blanc bij komt kijken, hoort een nootachtige, houtgelagerde witte wijn. Een Chardonnay is dan een goede keuze. In voor iets ‘nieuws’? Schenk er dan een lichte rode(!) Beaujolais wijn bij of een Spätburgunder uit de Ahr.

> Na de Kerstdagen in voor een pizzaatje? Wist je dan dat pizza’s en natuurwijnen een mooie match zijn? Lees hier waarom.

Zalm en wijn
Bron: Casey Lee via Unsplash

Wat schenk je bij het dessert?

Ben jij ook zo’n zoetekauw die altijd uitkijkt naar de laatste gang: het dessert? Dan kijk je er nóg meer naar uit wanneer je hier een mooi passende dessertwijn bij schenkt. Staat chocolade centraal binnen je dessert, dan is een Banyuls (versterkte rode wijn uit het Franse Roussillon gebied) de perfecte begeleider. Deze wijn versterkt namelijk de smaken van de cacao. Yum!

Een fruitdessert heeft zoete Muscat-achtige wijn nodig. Een Zuid-Franse dessertwijn, zoals een Muscat de Beaumes de Venise of Rivesaltes, maakt een mooie combi.

Houd je niet zo van zoetigheden en is een fraaie kaasplank de afsluiter van je diner? Laat de Port dit jaar dan achterwege en ga voor een belegen witte of rode wijn! Dit type wijnen blijft mooi levelen met de iets pittigere kazen, zoals een rood- of blauwaderkaas. Een oudere Riesling of rode wijn maakt het feestje compleet.

Maarten van den Dries, schrijver van het wijn-spijs boek ‘Wijnfestijn’ tipte ons eerder dat een frisse dessertwijn ervoor zorgt dat je ‘fris van tafel gaat’.

> Wil je het dit jaar rustiger aan doen met de wijn(alcohol)? Dan zijn alcoholvrije wijnen natuurlijk een goede optie. Maak er een feestje van! Chin chin!

Dessertwijn
Bron: Alev Takil via Unsplash

Meer wijntips voor het kerstmenu:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.