Ook zo’n zin in een wijnreis? Zo plan je de trip van je dromen
Het moge duidelijk zijn: we kiezen altijd onze vakantiebestemming uit op het culinaire aanbod. Kortom: of het nou regent of onze koffers niet zijn aangekomen: als het eten lekker is, dan is onze vakantie officieel een succes. En datzelfde geldt voor wijn; want waar goede wijn is, is goed eten. Maar hoe plan je nou een wijnreis die bij je past? We geven je alle tips.
Waar je ook van houdt, met deze tips wil jij volgend jaar weer.
Ook zo’n zin in een wijnreis? Zo plan je de trip van je dromen
Net zoals bij gerechten, geldt bij wijn dat smaken verschillen. Misschien ben je een fervent aanhanger van uitgesproken natuurwijn, reis je stad en land af voor die ene klassieke rode wijn, of houd je helemaal niet van wijn en maak je jou wakker voor cider, cava of Champagne. Gelukkig is er op haalbare afstand van alles te vinden, dus ook een trip die jou op het wijn-drinkende lijf geschreven is.
Welke wijn
Laten we beginnen bij de basis: van welke wijn krijg je geen genoeg? Bestel je steevast een wijn met de chardonnay druif, houd je van fizzy, of verheug je je altijd het meest op de stevige rode wijnen tijdens een diner? Of draai het eens om: je drinkt altijd dezelfde wijn, maar bent nu al tijden op zoek naar een nieuwe favoriet: naar welke streek of druif ben je nou echt benieuwd? Ook belangrijk: deze kleine opfriscursus hoe je wijn het beste kunt proeven.
Wijnhuis
Belangrijke tip: maak foto’s van wijnen die je bij zijn gebleven. Of het nou het etiket is van dat onvergetelijke exemplaar in je favoriete restaurant, de fles die je gekregen hebt van de buren als souvenir, of de fles die je steevast bij de lokale slijter haalt. Zoek op waar de wijn vandaan komt, of vraag aan de sommelier van het restaurant of de eigenaar van de slijter naar zijn of haar ervaringen met wijnhuizen. Volg ook vooral wijnimporteurs en -shops op Instagram voor de beste inside info.
Vervoer
De lekkerste souvenirs verkrijg je natuurlijk tijdens je wijnreis. Belangrijk dus dat je genoeg ruimte hebt om een doos (of tien) mee terug te nemen. Plus, je wilt flexibel zijn wanneer je van het ene naar het andere wijnhuis hopt. Ons advies: neem de auto. Ook handig: met een app baan je je een weg door de vele opties. Zoals Raisin: een app die aangeeft bij welke restaurants, wijnhuizen en -winkels je moet zijn voor natuurwijn.
Welk (wijn)land
Het land hangt natuurlijk af van vervoer, de tijd van het jaar, de tijd die je er voor uit kunt trekken, het weer en de druiven die er groeien. Heb je wat langer de tijd, rijd dan eens wat verder weg, bijvoorbeeld richting Italië. Minder lang de tijd? Begeef je richting Duitsland, Noord-Frankrijk, of doe een tour met de auto of elektrische bakfiets door Nederland, want ook hier zijn inmiddels tientallen wijnhuizen te vinden. Overweeg ook eens een verrassender land zoals Georgië of Roemenië, in plaats van de meer voor de hand liggende landen als Frankrijk of Spanje.
Voorbereiding
Voorbereiding is dus key, en dat geldt ook op het adres zelf. Ben je gestuit op een geweldig restaurant, traiteur of bakkerij? Vraag aan de lokale bevolking naar de lekkerste en leukste wijnhuizen. Bepaal voor jezelf waar je naar op zoek bent: wil je enkel een proeverij, wil je een dag meehelpen bij de oogst, wil je ook lekker eten of alleen een rondleiding over de wijngaard? Bel het adres indien mogelijk van tevoren voor meer info: misschien willen ze je maar al te graag in de watten leggen; ze moeten wel weten dat je er aan komt.
Eten
Bij de meeste proeverijen staat altijd wel wat brood, olijven of andere kleine snacks klaar. Maar je wilt niet met enorme honger aankomen om vervolgens acht wijnen te moeten proeven. Zorg er dus voor dat je maag enigszins gevuld is, of – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – laat je goed informeren van tevoren wat eet-technisch ongeveer de planning is.
Meer over wijn:
- De leukste wijnbars in Amsterdam waar je ook nog ‘s lekker kunt eten
- Oranje boven, oranje boven: alles over oranje wijn
- Geen kater van natuurwijn: fantastisch feit of fantasievolle fabel?