Wijn bestellen? Deze 7 veelgemaakte fouten ga jij niet maken
Wijn bestellen in een restaurant lijkt een weg vol boobytraps. Zéker als je jezelf niet tot het gilde van wijnkenners schaart. Wij zetten de meest gemaakte fouten bij het bestellen van wijn voor je op een rijtje. Zo wordt wijn bestellen een stuk makkelijker én leuker!
1: Wijn bestellen voordat je het menu hebt bekeken
In de meeste (goede!) restaurants worden wijn-spijscombinaties met veel aandacht samengesteld. Wacht dus heel even met wijn bestellen tot je de menukaart hebt gezien en een toelichting hebt gehad, al heb je nóg zo’n trek in een glas wijn. Het is veel leuker en lekkerder om een wijn te drinken die perfect past bij dat wat je op je bord hebt. Als je zo’n topcombi treft, gaan de smaken zingen. Dus laat je eerst goed adviseren door de sommelier.
2. Voor de bekende namen gaan
Chardonnay, Bordeaux, Sauvignon Blanc: allemaal wijnsoorten die je ook kent als je geen wijnkenner bent. Maar er zijn zó veel druivenrassen, dat je een dief van je eigen smaakpalet bent als je niet eens voor iets onbekends kiest. Ga eens voor een Tempranillo of Nebbiolo, een Weisburgunder of een Picpoul bijvoorbeeld.
3. Voor de bekende wijnlanden gaan
Denk je aan wijn, dan denk je aan Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Zuid-Afrika. Maar wist je dat er ook in andere landen fantastische wijnen worden gemaakt? Zo is Tsjechië enorm in opmars als wijnland. En zelfs uit China komen hele goede wijnen.
4. De op één na goedkoopste wijn bestellen
Mr. Vino vertelt: “Wist je dat veel mensen de één na goedkoopste wijn bestellen? Niet omdat die het beste past bij het gerecht, maar omdat dit sociaal wenselijk gedrag laat zien. Bestel je de goedkoopste wijn op de kaart dan zeg je eigenlijk: wijn boeit me niet echt en ik wil daar niet veel geld aan uitgeven.
Maar een duurdere wijn bestellen (en voor een gemiddelde fles betaal je toch al snel € 30,- tot € 40,-) kun je ook niet over je portemonnee verkrijgen. Dus ziet men als beste optie: de op één na goedkoopste wijn. En laat dat nu vaak de wijn zijn waar de marge voor de restauranthouder het grootst is….” Tip: moet je écht rekening houden met je budget, ga dan voor de huiswijn.
5. Denken dat witte wijn bij vis hoort en rode bij vlees
We denken vaak dat rode wijn bij vlees hoort. En dat je bij vis alleen witte wijn drinkt. Toch zijn er spannender combinaties te bedenken dan de klassieke wijnregels die we kunnen dromen. Laat je daarom goed adviseren door de sommelier. Er zijn namelijk ook lichte rode wijnen die heerlijk zijn bij lichte gerechten zoals vis en witte sauzen. En heb je weleens een Pinot Noir gedronken bij zalm of makreel? Heerlijk.
6. Wijn proeven om de verkeerde redenen
Laat de sommelier je een slokje wijn proeven? Dat is niet bedoeld om te bepalen of jij de wijn lekker vindt. Immers: de fles is al open, dus je gaat deze wijn drinken ook! De sommelier doet dit opdat je kunt proeven of er niets mis is met de wijn.
Dat check je op 3 punten: temperatuur, oxidatie en kurk. Als de wijn weinig tot geen smaak meer heeft, is ‘ie te heet geworden (bijvoorbeeld tijdens transport). Heeft de wijn een bruinere kleur dan je gewend bent en smaakt ‘ie naar azijn? Dan is de wijn waarschijnlijk aan te veel zuurstof blootgesteld (oxidatie).
En zoek je naar kurk, dan zoek je niet naar stukjes kurk in de wijn, maar naar een sterke, muffe geur. Die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich soms nestelt in wijnkurken.
Meer leren over wijn?
- 7 tips om een geschikte wijn bij de barbecue te vinden
- Met deze toffe wijn-app worden jij en je vrienden échte wijnkenners
- Zo organiseer je een heerlijk kaas & wijn-feestje