Some like it hot: welke hot sauce eet je waar bij?
Trek een willekeurige koelkast in een willekeurig huishouden open en je vindt eigenlijk altijd minstens één flesje hot sauce. Van Sriracha tot sambal en chipotlesaus. Maar welke eet je waar bij? Wij zetten ze op een rijtje, op volgorde van hitte.
8x soorten hot sauce op een rijtje
En het verlossend antwoord op de vraag: welke hot sauce eet je waarbij?
1. Zoete chilisaus
Zoete chilisaus is vooral zoet (de naam zegt het al…) en ken je wel als dé saus bij Vietnamese loempia’s. Het is die lichtrode saus waarin je de stukjes chili als glinstertjes ziet dansen. In de gemiddelde supermarkt vind je zo al tig soorten, die weinig van elkaar verschillen. In de saus gaan lomboks of rode pepers, die vrij mild zijn.
Lekker bij snacks, op een gebakken ei, als dipsaus bij je summer rolls en om een minuutje te laten inkoken in een hete koekenpan met wat sesamzaadjes voordat je er wat gegrilde kip in legt. De kip krijgt dan zo’n lekker sticky jasje.
2. Gochujang
Gochujang is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Een veelzijdige hot sauce met een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die het goedje wat zoeter maakt.
Gebruik ‘m voor kimchi, bibimbap, marinade voor gefrituurde kip, bulgogi of voor geroosterde groente.
3. Sambal
Er zijn vier bekende soorten sambal (oelek, brandal, badjak en manis), verder is de lijst met sambals oneindig. Oelek is de meest gebruikte: die bestaat uit pepers, azijn en zout. Sambal oelek scoort ongeveer 2000 op de schaal van Scoville.
Deze hot sauce is lekker bij: Indonesische gerechten zoals nasi en sambal goreng udang, door de sperzieboontjes, door zelfgemaakte gehaktballen, op een boterham met pindakaas, door de jus bij je stamppot… je kunt er eindeloos veel kanten mee op.
4. Sriracha
Sriracha heeft een Thaise naam, maar wordt écht in Amerika gemaakt. Dit is een van de meest geliefde hot sauces in de westerse wereld. Het zit tussen tabasco en paprikasaus in en is zoet en knoflook-achtig met de consistentie van ketchup.
Lekker bij pho, bibimbap, gevulde eitjes, gebakken eieren, door je noedelsoep, door je popcorn (maak daarvoor gesmolten srirachaboter die je door de popcorn schept)… eigenlijk bij en over alles. Als je een beetje door de mayo roert, krijg je een lekkere dip voor bijvoorbeeld garnalen of frietjes.
5. Chipotlesaus
Zeg je Mexicaans, dan zeg je chipotle! Je koopt chipotlesaus in kleine smalle flesjes (vergelijkbaar met die van tabasco) in de supermarkt. Een chipotle is trouwens gewoon een gerookte en gedroogde jalapeñopeper, die naast pittig ook rokerig en zoet is. Hij wordt door dat drogen trouwens íets heter dan een verse jalapeñopeper, wellicht omdat door het drogen de smaak – en dus ook de hitte – intensiveert.
In Nederland zien we vaker chipotlesaus dan jalapeñosaus, misschien omdat dat rokerige zo geliefd is. En ken je chipotle e adobo? De gerookte en gedroogde jalapeños worden ingeblikt in een puree van tomaten, azijn, knoflook en specerijen. Ideaal om mee te koken.
Lekker door chili con carne, over taco’s, barbacoa en bijvoorbeeld een lekkere Mexicaanse ovenschotel.
6. Tabasco
Een klassieker in wel 165 landen, bekend van het beroemde kleine flesje. Aan slechts een paar druppels tabasco heb je genoeg.
Heter dan sambal: tot 8000 op de schaal van Scoville, waar sambal oelek de 2000 aantikt.
Lekker bij steak tartare, door de soep, over je taco’s, door je shakshuka, een druppeltje op een oester en natuurlijk in een goddelijke bloody mary.
7. Harissa
Sinds de boeken van Yotam Ottolenghi over de toonbank vliegen, wint harissa aan populariteit. Deze smaakmaker komt uit Tunesië en wordt oorspronkelijk veel gebruikt in Noord-Afrikaanse landen. Hier vind je ‘m nu ook steeds vaker. Je koopt deze hot sauce meestal in een tube, maar ook in potjes.
Ontzéttend lekker door de yoghurt, die je vervolgens als dressing over geroosterde pompoen druppelt. Of roer een theelepeltje door je kommetje soep, door gehaktballetjes, door de hummus of als dressing over gegrilde aubergines.
8. Piri-piri
De piri-piri is een duivels heet pepertje (50.000 tot 100.000 op de schaal van Scoville) dat oorspronkelijk uit Amerika komt, maar door de Portugezen naar Afrika is gebracht. Maar met piri-piri doelen we ook op het gelijknamige kruidenmengsel waar deze peper in zit. Het wordt in Portugal veel gebruikt als marinade voor een lekker kippetje. Daarvoor worden piri-piripepers vermengd met Spaanse paprika, zeezout, oregano, gember, kardemom, knoflook en ui.
Lekker bij kip natuurlijk (op de barbecue bijvoorbeeld). Maar probeer het ook eens bij buikspek of garnalen.
Meer spicyness?
- Culy Homemade: spicy Aziatische salade met eend
- Spicy ramen met miso en kip (tantanmen)
- OMG: je kunt nu een hot sauce abonnement nemen