Culy ontraadselt: welke appels gebruik je voor appeltaart?
Niets maakt ons zo gelukkig als een warme appeltaart uit de oven. Toefje slagroom erop en het genieten kan beginnen. Tót we onze tanden zetten in een appeltaart met te zure, te harde of juist te beurze appels. Daarom voor eens en voor altijd: deze appels gebruik je voor appeltaart.
Want al die tijd en moeite steken in een appeltaartfiasco is gewoon zonde.
De lekkerste appeltaart
Het is de ideale tijdsbesteding op een regenachtige dag: appeltaart bakken. Iedereen lust ‘t, het is relatief makkelijk gemaakt en je kunt er lang van genieten (zeker als je ‘m invriest voor later). Toch is elk appeltaartrecept anders. Want iedereen z’n oma maakt de lekkerste en de een vult ‘m met rozijnen en spijs en de ander juist weer met een scheutje drank.
Een ding is zeker: een appeltaartrecept dat niet lekker is, zijn we nog nooit tegengekomen. Maar onze favoriet? Uiteraard ons eigen klassieke Hollandse appeltaartrecept. Maar ook die van Rutger Bakt – die dit met recht het recept voor ‘de lekkerste appeltaart’ noemt – is érg lekker. En gevuld met amandelspijs, dan maak je ons direct gelukkig.
Welke appels gebruik je voor appeltaart?
Een appeltaart is zo gebakken. Toch kan er veel misgaan en dat begint al bij de keuze voor de juiste appels. Want je zou denken ‘élke appel flaneert goed in een appeltaart,’ maar dat valt toch tegen.
Je wil je goudbakken taartje niet de oven uittrekken en erachter komen dat de boel een zompig geheel is geworden. Daarom is het belangrijk dat je de juiste appels gebruikt. En dan wel appels die zo min mogelijk vocht bevatten en loslaten. Een stevig appeltje dus. Kies daarom voor de Elstar, Goudrenetten, Granny Smith of Jonagold appels. Deze blijven lekker stevig na het bakken.
Zin gekregen in appeltaart? Bakken maar! Lees je eerst nog even in in de tips voor de perfecte appeltaart en maak daarna bijvoorbeeld eens een Franse appeltaart met frangipane (écht een spektakelstuk) of een appeltaart met gezouten karamel en miso.