Waarom de knapperigheid van chips per seizoen verschilt en nog meer verrassende weetjes over chips
De persoon die ooit op het idee kwam om aardappelschijfjes te frituren tot chips krijgt van ons een standbeeld. Nope, we gaan hier niet promoten dat we met z’n allen dagelijks aan de chips moeten, maar dat neemt niet weg dat we bij Culy verzot zijn op een chippie op zijn tijd. Een kans om meer te leren over ons geliefde product slaan we dan ook niet af. We presenteren u: 4x boeiende weetjes over chips.
Lay’s vindt het belangrijk dat wij weten waar hun chips vandaan komen en nemen ons mee naar Giethoorn. Ofwel: de plek waar ze hun aardappels kweken, sorteren en naar de fabriek sturen.
4x weetjes over chips die je leven gaan verrijken
1. Lay’s chips zijn lokaler dan je denkt
Maar weinig producten zijn zó internationaal vertegenwoordigd als de aardappelchips van Lay’s. Je zou voor minder denken dat die ergens ver weg worden geproduceerd, in een fabriek in het buitenland en met aardappelen van ginder. Niets is minder waar.
In feite zijn aardappelchips veel lokaler dan je denkt. En da’s maar goed ook, want in Nederland hebben wij natuurlijk alle grondstoffen in huis voor chipjes met aardappels van Nederlandse bodem – en dat gebeurt dus ook. In feite kun je ervan uitgaan dat elke chipszak van Lay’s gemaakt is met aardappels uit Giethoorn.
2. De ideale aardappel voor chips
Wat die aardappel betreft: dat is niet zomaar een willekeurig ras. Anders dan bij bijvoorbeeld friet is het belangrijk dat de aardappels mooi rond zijn, voor mooie schijfjes. Ook het zetmeelgehalte ligt anders dan bij aardappels voor friet.
Via een veredelingsprogramma levert Lay’s inspanningen om aardappels te kweken met zo min mogelijk meststof en zo veel mogelijk smaak. Leuk weetje: verschillende smaken chips vereisen een ander ras. Zo wordt er voor de Lay’s Sensations een ander aardappelras gebruikt dan voor naturelchips – allemaal om dat ultieme chipje te bereiken.
3. Wisselende kraak
Dat chips gemaakt worden van een natuurlijk product heeft zo zijn gevolgen. Lees: de ene aardappel is de andere niet en ook door het jaar heen fluctueren de eigenschappen van zo’n aardappel subtiel.
Dit maakt dat eenzelfde soort chips op verschillende momenten in het jaar een lichtjes andere bite heeft. Ja echt: in feite verschilt de knapperigheid van je chipje dus per seizoen. Het zijn waarschijnlijk enkel de ervaren proevers die dit verschil opmerken…
4. Waarom heeft Japan sushichips?
Heb je je ooit afgevraagd waarom Salt & Vinegar in de UK (waar Lay’s trouwens Walkers heet) zo alom vertegenwoordigd is? En waarom sushichips niet in Nederland, maar alleen in Japan verkrijgbaar zijn? Dit komt omdat er in elk land via smaakpanels bepaald wordt welke smaken daar populair zijn.
Paprika is bijvoorbeeld een typisch Nederlandse smaak én bij ons heerst er een rijzende vraag naar minder vet – dat ligt bij andere landen dan weer anders.
Ook zo dol op aardappelchips? Culy maakte eerder een rapport van de allerlekkerste aardappelchips uit de supermarkt. Doe er je voordeel mee!