Weekmenu: extra duurzaam koken vanwege Wereldvoedseldag
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Dit weekmenu is geïnspireerd op Wereldvoedseldag.
Jaarlijks valt op 16 oktober Wereldvoedseldag. We mogen elke dag meer dan dankbaar zijn voor alles dat we op aarde vinden en kunnen nuttigen, maar op deze dag staan we er net even éxtra bij stil. Daarom staat dit weekmenu in het teken van duurzaam koken, bijvoorbeeld met restjes uit je groentela en minder gebruik van vlees en vis. Dat voelt goed!
Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s
Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!
Maandag
Kook dit Chinese recept met restjes uit je groentela (want: Wereldvoedseldag), dat ruimt lekker op en smaakt ook nog eens goed. Deze nasi met groenten, kip en spekjes is een gemakkelijke voor doordeweeks. Een gouden tip: voeg af en toe wat extra koud water toe aan de nasi, deze wordt daardoor súper zacht, zoals je ‘m hebben wilt. En wilt u extra sambal?
> Naar recept: Chinese nasi met kip, spek en groente
Dinsdag
Risotto is altijd een goed idee. Dit gerecht is ook een uitstekende om in een vegetarisch jasje te steken. Deze variant met pompoen en bitterkoekjes is waarschijnlijk nieuw voor je, maar méér dan het proberen waard. Knapperige salie en Parmezaan als topping maken deze risotto tot een feestmaal binnen dit weekmenu.
> Naar recept: Risotto met pompoen en bitterkoekjes
Woendag
Boerenkool is echt de kost van nu. Waarom zou je het alleen in een stamppot verwerken, als je er ook soep mee kan maken? Deze maaltijdsoep is een ‘AVG-tje’ in soepvorm. Aardappelen, vlees en groenten komen allemaal samen in jouw kommetje. Strooi er voor wat extra pit chilivlokken overheen. Krachtvoer ten top.
> Naar recept: Boerenkoolsoep met rookworst en spek
Donderdag
Penne met geroosterde bloemkool en rozijnen. Een hartig-zoet gerecht, grotendeels samengesteld met producten uit je voorraadkast. Wel zo gemakkelijk. De ansjovis en kappertjes geven een zoutige smaak af terwijl de rozijnen het geheel weer in balans brengen. Smullen geblazen.
> Naar recept: Hartig-zoete penne met geroosterde bloemkool en rozijnen
Vrijdag
Op Wereldvoedseldag staan we graag stil bij het eten waar we zo ontzettend blij van worden. Van dit gerecht zul je misschien even gek opkijken, maar eenmaal zelf gemaakt wordt je hier ontiegelijk blij van. Rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise: hoe heerlijk wil je ‘t hebben? Ook lekker om met spätzle te maken. Waan je even im schnee.
> Naar recept: Rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise
Zaterdag
Een open lasagne is net even wat makkelijker (en sneller) te bereiden dan de versie in een ovenschaal. Dat wil je binnen dit weekmenu. De paddestoelen, groene kruiden en geroosterde pijnboompitjes nodigen direct uit om aan te vallen. Het gebruik van paddestoelen is een perfecte vlees en vis-vervanger want zeg nou zelf: regelmatig vegetarisch eten is óók lief zijn voor de wereld, zeker met het oog op Wereldvoedseldag.
> Naar recept: Open lasagne met paddenstoelen en groene kruiden
Zondag
Dit weekmenu afsluiten met een rijkelijk samengestelde maaltijdsalade is nooit een slecht plan. Deze variant met Chinese kool en kroepoek ga je zeker kunnen waarderen. En als je van spicy houdt, nog meer. De salade is trouwens (bijna) helemaal vegan. Als je alleen de kroepoek uit het recept nog vervangt voor een vegan variant, ga je er helemaal voor.
> Naar recept: Aziatische maaltijdsalade met Chinese kool en kroepoek