Weekmenu: 7 x de lekkerste recepten van topkoks (dat kun jij ook!)
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week ontlenen we onze inspiratie aan bekende topkoks en andere culinaire helden.
Van Jamie Oliver tot Nigella Lawson: ze komen allemaal voorbij.
Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!
Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!
Maandag
Nog restjes groenten over van vorige week? Je kunt ze allemaal kwijt in Matt Prestons (dat jurylid van MasterChef, ja) chow mein now. Die naam is afgeleid van een gerecht dat tsap seui heet, oftewel ‘verschillende restjes’. Ideaal voor de maandag!
Bij het gerecht moet je je een soort tjap tjoy met noedels voorstellen, maar dan beter. Schrik niet van de ingrediëntenlijst; de chow mein now is juist lekker snel klaar.
> Naar recept: Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels) van Matt Preston
Dinsdag
Jamie Oliver heeft een nieuw kookboek! Uiteráárd met recepten die hem (en zijn gezin) de lockdown door sleepten. Dat was onder andere deze ovenschotel met een heleboel groenten. Vitaminen zijn goed voor de weerstand, toch?
Jamie: “Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom, dus ik word hier wel blij van.” Wij ook!
> Naar recept: Zalige groenten uit de oven (uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver)
Woensdag
Ottolenghi en Oliver bleken hetzelfde idee te hebben: ook van de hand van de Israëlische kok ligt inmiddels een lockdown-proof kookboek in de winkel. Wederom met lekker veel groenten, uiteraard.
De chef creëerde bijvoorbeeld deze zalm met za’atar, sumak, tahin en citroensap – een typische Ottolenghi-smaak die je Oosterse kookskills moeiteloos naar een hoger niveau brengt.
> Naar recept: Za’atar-zalm met tahin uit de nieuwe Ottolenghi: Shelf Love
Donderdag
Tijd voor wat Hollandse trots! Sterrenchef Syrco Bakker runt al sinds zijn 25e (!) de keuken van Pure C** in Cadzand, en voegt dan ook wat Zeeuwse tinten toe aan dit weekmenu.
Met deze Indonesische nasi met garnalen uit Zeebrugge brengt Syrco Bakker een ode aan zijn roots én aan zijn woonplaats. Fusion op z’n best, zeggen maar.
> Naar recept: Nasi goreng met garnalen en paksoi van sterrenchef Syrco Bakker
Vrijdag
Ja, ook topkoks eten fastfood. En hoe! Nigella Lawsons burger met gefrituurde kip is god-de-lijk. De burger maak je zelf, van kippendijfilet gemarineerd in kefir (of yoghurt) en kruiden.
Ja, het kost je een stuk meer tijd dan een ritje langs de McDrive. Maar we beloven dat je er geen spijt van zult hebben.
> Naar recept: Goddelijke sandwich met gefrituurde kip van Nigella Lawson
Zaterdag
Guanciale. Knoflookspread. Sergio Herman. Ben je al om? Zo nee, dan gebeurt dat ongetwijfeld als je deze fantastisch smaakvolle pasta proeft. Echt, zo begrijp je ineens hoe Hermans restaurant Le Pristine* in Antwerpen al binnen een jaar een Michelinster kreeg.
> Naar recept: Pipe rigate met guanciale en krab uit de nieuwe Sergio Herman
Zondag
Ligt er standaard een half-beschimmeld restje geraspte kaas in je koelkast en zijn de komkommers nog maar nét herkenbaar als je ze in de groene bak gooit? Dan moet je Van Bovens Leftovers in huis hebben. Yvette van Boven voorziet je bij elk recept van een opmaakrecept, dat je bijvoorbeeld de volgende dag als lunch kunt eten.
Dus: doe je maandag-zelf een plezier en maak op zondag vast deze waterkerssalade met eend en sinaasappel. Kun je de dag erna van wraps met eendsalade & avocado-waterkersmayo genieten!
> Naar recept: Waterkerssalade met eend en sinaasappel (+ opmaakrecept) van Yvette van Boven