Weekmenu voor 28 augustus t/m 3 september: lichte herfstrecepten
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week een weekmenu met lichte herfstrecepten. Want hoewel de zon nog volop schijnt, maakt de klimatologische herfst deze week zijn intrede. Iets waar we weer heel wat lekker eten bij kunnen verzinnen.
Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!
Een weekmenu vol lichte herfstrecepten
Met de nadruk op licht! Want hoewel de herfst (volgens de klimatologische indeling) reeds is gestart, zijn we nog lang niet toe aan herfstige stoofpotten.
Maandag
Zeg je herfst, dan zeg je pompoen en zoete aardappel: twee steunpilaren van de herfstige keuken. Geroosterd, in soep, in stoofschotels of gepoft: unaniem herfst zodra je de eerste hap neemt. Je kunt er ook lichte herfstrecepten mee maken, zoals deze salade met spinazie en geitenkaas.
> Naar recept: Herfstsalade met zoete aardappel, pompoen en geitenkaas
Dinsdag
Paddenstoelensoep but make it light: dat resulteert in deze paddenstoelensoep met tofu en bosui. Licht, maar toch warm bij elke hap die je neemt. Dat komt niet alleen door de hitte, maar ook door de volle smaken van alle ingrediënten. En hij is nog gezond ook!
> Naar recept: Heldere paddenstoelensoep met tofu en bosui
Woensdag
Zodra de eerste blaadjes loslaten van de bomen, verlangen we op de Culy-redactie stiekem al naar de herfst. Geen excuses meer om elke dag een kom comfort food naar binnen te lepelen en daarna op de bank te ploffen met een goed boek.
Toch geven we toe dat we dit jaar nog niet per se zitten te wachten op grote gehaktballen met veel jus en aardappelpuree. Daarom gaan we voor een exotische frisse balletjesvariant. Lichte herfstrecepten hoeven per slot van rekening niet saai te zijn.
> Naar recept: Groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette
Donderdag
Stamppot is onze guilty pleasure. Warme aardappelpuree met groentes en een lekkere (vega)worst: blijer kun je ons niet maken. Daarnaast variëren we er graag op los. Een traditionele andijviestamppot is ons dan ook nog iets te vroeg in het seizoen, maar deze bijzondere variant is zeer welkom. Dat chorizokruim is namelijk verslavend lekker.
> Naar recept: Andijviestamppot met zoete aardappel en krokant chorizokruim
Vrijdag
Onder lichte herfstrecepten verstaan we gerechten waar de hoofdingrediënten van de herfst inzitten, maar die ons nog niet dat herfstige gevoel geven. Deze laksa bijvoorbeeld. Soep is dan wel honderd procent herfstig, maar door het citroengras, de kokosmelk en andere exotische toevoegingen is ‘ie fris, pittig en daardoor goed te verteren.
> Naar recept: Vegetarische laksa met tofu, peultjes en pindakaas
Zaterdag
Er gaat niets boven zelfgemaakte quiche. Deze variant – met geitenkaas, prei en hazelnoot – roept zachtjes ‘herfst,’ maar is perfect voor een lichte maaltijd. Lekker na het wandelen, als lunch met een koppie soep of in stukjes als hapje bij een borrel. Kortom: eigenlijk altijd lekker.
> Naar recept: Quiche met geitenkaas, prei en hazelnoot
Zondag
Als er iets comfort food ademt, dan is het gnocchi. De zachte aardappelkussentjes bieden troost, comfort en houvast in ons drukke bestaan. Deze gnocchi caprese staat binnen een kwartier op tafel en dat is ideaal. Zo kun je snel genieten van dit heerlijke maaltje dat Italië ademt, maar ‘de herfst komt eraan’ schreeuwt.
> Naar recept: Gnocchi caprese met burrata en kerstomaten