Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x zonnige gerechten voor maart

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor zonnige wintergerechten die flirten met de lente. We draaien de citrusknop omhoog, maken het ietsjes lichter en zonniger, zonder comfort (en gemak) uit het oog te verliezen.

Maandag

Deze frisse vegetarische rijstsalade met linzen en witlof is de ideale manier om de week te starten. Een meatless monday topper die de volgende dag eigenlijk nóg lekkerder is als lunch, want dan zijn de smaken beter ingetrokken in de rijst. En omdat witlof een wat steviger blad is, zal deze salade niet zo snel verleppen. Tip: dit is de perfecte picknicksalade om buiten te eten. Lekker met je vork prikken in de beginnende lentezon!

rijstsalade

> Naar recept: Vegetarische rijstsalade met linzen en witlof

Dinsdag

Gehakt, deeg, en chili: do we need to say more? Deze Zuid-Amerikaanse snack tover je makkelijk om in een vullend hoofdgerecht. We gebruiken kant-en-klaar bladerdeeg: da’s makkelijk en werkt prima voor deze empanadas. Serveer er een knapperige coleslaw bij, zoals deze. Maak wat pickles, een beetje guacamole en olé: fiesta op dinsdag!

empanadas
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: empanadas met gehakt en kip

Woensdag

Letterlijk ‘kaas en peper’, deze cacio e pepe lasagne is een gestapeld ornament van rijkdom. Vergelijk het met mac and cheese, alleen dan eleganter én smaakvoller dankzij de verse zwarte peper. Dit comfort is alles wat je wil op een woensdag. Schijnt de zon buiten? Serveer er een pittige rucolasalade naast met radijsjes, iets teveel citroensap en extra vierge olijfolie. Dat ‘snijdt’ zo lekker door de romigheid van deze lasagne. Hadden we al gezegd dat-ie ook nog eens super easy is om te maken?

cacio e pepe lasagne
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: cacio e pepe lasagne

Donderdag

Prachtig roze zalmvlokken die uit elkaar vallen onder een krokante korst met felrode harissa. Wij gaan een beetje kwijlen van deze foto, sorry, maar zeg nou zelf: dit ziet er toch waanzinnig lekker uit! Het recept komt uit ‘Kook dit boek’ van Molly Baz, de ex-Bon Appétit receptontwikkelaar en testkok die bekend werd met haar Ceasar salads, die zij liefkozend “Cea Sal” heeft gedoopt. Haar recepten zijn al-tijd raak en daarom zijn wij ook zo blij dat we dit recept met jou kunnen delen. Een echte favoriet van de Culy-redactie.

Zalm met venkel en harissa
Bron: Kook dit boek

> Naar recept: Zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa

Vrijdag

Deze ‘Turkse’ pizza is uiterst geschikt voor als je jezelf even goed wil verwennen. Zie ‘m als een verfijnde versie van de Turkse pizza die je als streetfood koopt. Op een knapperige Italiaanse pizzabodem, met een lading sumak-uien en verse peterselie.

Turkse pizza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: ‘Turkse’ pizza met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Zaterdag

De zoete tarte kennen we, maar heb je je al een keer aan de hartige tarte gewaagd? Misschien is vandaag de dag! Tijd om de mouwen op te stropen, de prei te wassen, grapefruits te fileren en een deegje te maken (of kopen natuurlijk). De miso geeft deze tarte tatin een ongekende umami smaak die we nauwelijks kunnen beschrijven. Combineer die smaak subtiel met karamel, prei, lichtzure grapefruit en een knapperige korst, dan krijg je deze tarte tatin 5.0. Lekker met een dot crème fraîche.

Tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit

Zondag

Noodles passen bij de grillen van het weer: zowel bij regen als zonneschijn smaken ze wonderfijn! Vooral deze vegan noodles. Ze zijn om je bord bij af te likken zo lekker. Dat komt door die geweldig aromatische olie van lente-ui (scallion oil) die we erbij maken. Klusje van niks en een echte (vegan!) smaakbom. We toppen ons bordje noodles af met sticky aubergine uit de wok.

Vegan noodles met olie van auberginel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.