Weekmenu: 7 x seizoensgroentes eten (duurzaam, goedkoop én lekker!)
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week laten we je zien dat seizoensgroentes eten makkelijk, duurzaam en ook nog eens lekker is.
Seizoensgebonden eten kan nog wel eens lastig zijn. Althans: zo laten we ‘t blijken. Want bij groentes uit het seizoen zien we ons al gauw in een idyllische, strak aangeharkte moestuin onze eigen kroppen sla en peultjes oogsten. En dat oogsten daar draaien we onze hand misschien nog niet voor om, maar die moestuin…
Gelukkig heeft de plaatselijke superbuur ook steeds vaker lokale connecties die de groentjes van ‘t moment aanleveren. En anders is daar altijd nog de boer, de markt of een andere lokale slimmerik die wél een moestuin heeft.
Weekmenu: 7 x koken met seizoensgroentes
Maandag
We beginnen de week met een – op het oog misschien – winterse groente: andijvie. Maar, andijvie is meer dan alleen stamppot. Je kunt het uiteraard door je go to stamppot roeren, maar wist je dat je het ook kunt wokken en in de oven kunt bakken?
De mannen van de Worsten van Babel ontwikkelden een recept waarmee jij overheerlijke andijvie uit de oven op tafel zet. Je kunt ‘t combineren met een zelfgemaakte slavink, perfect geroosterde citroen aardappeltjes uit de oven. Wie zei er dat een AVG maar suf was?
> Naar recept: Andijvie uit de oven van De Worsten van Babel
Dinsdag
Dinsdag, doperwtdag. Je kent de doperwt misschien als groene, zoetige erwtjes die of wel een beetje schmutzig in een potje of heel fris in een zak in je diepvrieslade zitten. Nu de doperwt helemaal in het seizoen is, kun je ze ook vers krijgen bij je plaatselijke groenteboer. En dat geeft toch net een ietwat andere smaakbeleving dan die groene ukkies uit de voorraad.
Maak deze overheerlijke parelcouscous met doperwten, feta, geroosterde amandelen en nog meer lekkers van Couscousbar. Geen verse doperwten tot je beschikking? Geen zorgen, een zak doperwten in je diepvrieslade komt altijd van pas.
> Naar recept: parelcouscous met doperwten van Couscousbar
Woensdag
Nederland staat dan misschien niet bekend om haar hete zomers, in de lente kan het hier af en toe toch aardig tropisch worden. Heb je daarom zin in een licht, fris gerecht, dan is deze laab je ticket to food paradise. Aziatische smaken zoals limoen, citroengras, vissaus, munt en koriander gecombineerd met smaakvol kipgehakt en allemaal samen in een jasje van kropsla. Je vingers aflikken mag!
> Naar recept: laab: kipgehakt in slablaadjes met limoen, munt en citroengras
Donderdag
Het weekend is in zicht, maar nog even geduld. We trakteren je op een giga makkelijk recept én een retourtje naar het Midden-Oosten. Hier komt het op neer: doe alles samen in een ovenschaal, schenk een lekker drankje in en geniet van de geuren die vrijkomen uit je oven. Ben je een grote eter of wil je gewoon iets extra’s? Dan kun je gemakkelijk zelf naan maken om bij de ovenschotel te eten.
> Naar recept: ovenschotel van Arabische kip met geroosterde wortels
Vrijdag
Je maakt ons met bijna niks zo blij als met de woorden “spinazie is in het seizoen.” Want, spinazie saai? No way. Stoven, wokken, door een curry of dahl: spinazie is zo’n allemansvriend dat we deze groente ook buiten het seizoen niet kunnen missen.
Wat dacht je van een soepje op vrijdag? Makkelijk, voedzaam én lekker voor als je snel door moet naar de kroeg of sportclub. Je kunt een lekker kaas-uienbrood maken voor erbij, waar je de rest van het weekend ook nog van kunt smullen.
> Naar recept: broccoli-spinaziesoep met avocado van Yvette van Boven
Zaterdag
De avonden waarop we buiten kunnen eten worden steeds minder schaars en daarom verklaren wij het pastasalade-seizoen voor geopend. En het is met pastasalades een beetje zo you love it, or you hate it. Het kan goed of slecht gaan. Want een te gare, bleke pasta met niet bij elkaar passende groentes en dat dan koud? Ons niet uitnodigen. Maar met deze pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden kan de pastasalade zomer ons niet lang genoeg duren.
> Naar recept: pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden
Zondag
Op zondag pakken we uit. Tijd zat om lekker in je keukentje te kokkerellen, dus waarom zou je dat niet doen? Wat dacht je van een goddelijk gebakken spitskool met beurre noisette? Klinkt ingewikkeld, maar als puntje bij paaltje komt valt dat allemaal best mee. Je kunt de spitskool combineren met een kabeljauw, gegrild kippetje of een creamy aardappelpuree.
> Naar recept: goddelijke gebakken spitskool met beurre noisette