Weekmenu: 7 x recepten onder de 30 minuten
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor supersnelle gerechten die je in 30 minuten, of korter zelfs -nog fijner!- op tafel zet.
We zijn het met je eens. Hoe graag we ook sleutelen aan ingewikkeld recepten – zoals deze, waar we ooit een heel weekend voor uittrokken – verlangen we het grootste deel van de tijd naar snelle en gemakkelijke gerechten die toch bakken met smaak leveren.
Dat is waar de betrouwbare maaltijd van 30 minuten om de hoek komt kijken. Gerechten die klaar zijn in 30 minuten belichamen alles waar Culy in gelooft: ze zijn snel, eenvoudig en je kan ze eindeloos opnieuw maken. Voel je vrij om te spelen met de ingrediënten, groenten of saus hier of daar vervangen maakt een gerecht juist persoonlijker.
Maandag
De volle smaak van pastinaak geeft deze boterige stamppot de comfort die je nodig hebt op maandag. Bak de chorizo en salie goed knapperig voor een lekkere bite én pittige kick. Dat kan deze stamp prima gebruiken. Deze pastinaakstamppot is zó gemaakt en krijgt toch een bijzonder tintje door de paprikasmaak van de chorizo.
> Naar recept: Culy Homemade: pastinaak stamppot met knapperige chorizo en salie
Dinsdag
Of Taco Tuesday ook zonder vlees kan? Jazeker, met een blik jonge jackfruit zit je gebakken. Een superhandig ingrediënt. Pulled jackfruit heeft namelijk qua textuur én qua uiterlijk ontzettend veel weg van pulled pork. Zonder dat er een flintertje vlees aan te pas komt. Op zo’n warme tortilla met een snelle guacamole en een frisse Mexicaanse crema heb je geen moment door dat je een vrucht eet in plaats van varkensvlees. Probeer het eens, het is echt een tof alternatief.
> Naar recept: Culy Homemade: taco’s met pulled jackfruit en chipotle
Woensdag
Als je regelmatig een stukje gebakken zalm met rijst maakt, kun je daar met dit recept een kleine draai aan geven. Deze zalm met gochujang (Koreaanse chilipasta) en honing serveren we met kokosrijst en baby paksoi. Makkelijke bereiding, toffe smaken. Zo hebben we het graag. En trouwens: deze manier van groenten even snel op smaak brengen in een wok, passen we ook regelmatig toe op andere groene groenten. Denk aan spinazie of gewone paksoi.
> Naar recept: Culy Homemade: zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi
Donderdag
Laat je vooral niet afschrikken door de ingrediëntenlijst want we durven te wedden dat je de meeste spullen al in huis hebt. En heb je de volgende dag nog een restje over? Serveer het met een stukje kip of neem het mee als lunch. Deze parelcouscous met komijn en venkelzaadjes is echt een gerecht voor liefhebbers van de Arabische keuken. Dat zit ‘m in het zoete van de dadels, maar ook in de harissa, die pittige smaakmaker uit Noord-Afrika. Het perfect gekookte eitje maakt het gerecht af. Maar als je veganistisch eet kan je die natuurlijk ook vervangen door krokante tempeh.
> Naar recept: Culy Homemade: kruidige parelcouscous met tomaat, dadels, pistache en een eitje
Vrijdag
Een pizza, maar dan gemaakt van aubergine. Dat klinkt toch als twee culinaire dromen inéén? Vinden wij wel. Colette Dike bedacht deze verrukkelijke aubergine pizzaatjes voor haar boek ‘De Nieuwe Winterkeuken’. Zet er een frisse rucolasalade naast, of serveer ze bij de aperitivo samen met andere Italiaanse delicatessen. Zelfgemaakte pesto, verse focaccia met rozemarijn, artisjoksalade en een groot glas vino. Mogen we aanschuiven?
> Naar recept: Aubergine pizzaatjes uit ‘De Nieuwe Winterkeuken’
Zaterdag
Kinderen naar sportwedstrijden, file-afspraken met vrienden, workshops, events, boodschappen doen op de markt: zaterdag is onze lievelingsdag, maar kan ook verschrikkelijk vermoeiend zijn. Soep is de remedie. Toegegeven: erg spannend ziet dit gerecht er misschien niet uit, maar wat kan een kippensoepje toch verdomd lekker zijn. Deze kippensoep met citroen en orzo is misschien wel onze nieuwe favoriet. Het geheim? Een steranijsje bij de kippenbouillon, dat hebben we afgekeken van de Vietnamezen die deze specerij in hun pho stoppen.
> Naar recept: Culy Homemade: kippensoep met citroen en orzo
Zondag
In 15 minuten reis je naar Portugal (sardientjes!) én Italië (oortjespasta!). Zijn het de schijfjes citroen die pruttelen in de tomatensaus die het’m doen? Of de orechiette, die door hun vorm extra veel saus opnemen? Misschien de kerstomaatjes, die door een snuf suiker nóg lekkerder zijn? Waarschijnlijk is het een combinatie van al deze factoren samen, maar één ding is zeker: deze orechiette met sardines, salie en citroen is een grote blijver in ons vaste kookrepertoire.
> Naar recept: Culy Homemade: orechiette met sardines, salie en citroen