Weekmenu: 7 x gerechten met tomaten uit blik
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week zetten we in teken van gerechten die je maakt met tomaten uit blik.
Waarom dan precies? Omdat je op tomaten uit blik kunt rekenen, ze staan altijd ergens in je keukenkastje voor je klaar. Omdat tomaten uit blik (vaak) beter zijn dan verse tomaten buiten het seizoen. En omdat ze zo superveelzijdig zijn! Van Indiase linzensoep tot torta di pasta: zo vul je zeven dagen met zeven blikken vol tomaten. Dit zijn overigens de allerbeste tomaten uit blik.
Maandag
Als doorgewinterde Culy’s scheppen we graag op over onze liefde voor eten, maar we zouden liegen als ook wij niet van een snelle eenpanner genieten. Deze is écht snel, slechts 5 minuten werk! Ja, dat zie je goed. En nee, de smaak komt daar niet onder te lijden. Dit is gewoon een razend makkelijk recept dat je in no time een erg smakelijk kostje oplevert. Lasagne van ravioli in een koekenpan it is.
> Naar recept: Culy Homemade: lasagne van ravioli in een koekenpan (klaar in 10 minuten)
Dinsdag
Shakshuka: krijgen we er ooit genoeg van? We vermoeden van niet, want dit heerlijke gerecht met tomaat en ei is zó comforting dat je’t de hele dag door kan eten. Om er nóg een extra dosis comfort bij te doen, bakten wij de shakshuka in dit recept op zelfgemaakte brooddeeg. Shakshukabroodjes dus, ‘t is weer eens wat anders! Serveer er een kruidige salade bij met koriander, munt en dille. En wat feta on the side kan geen kwaad.
> Naar recept: Culy Homemade: shakshukabroodjes met tomaat en ei
Woensdag
Maak deze curry van Giphart, want de beste man kan schrijven én koken, samen met zijn vrouw Mascha Lammes. Wat zij er zelf over zeggen: “tijdens de fotoshoot van ons boek ‘De Wereld Thuis’ kostte het weinig moeite om alle geschoten maaltijden op te krijgen. Met een gezin vol lekkerbekken en een gulzige crew (we noemen geen namen) verliep de verdeling van de porties veelal in harmonie. Behalve dan wat betreft deze curry: weg was de gezelligheid. Met veel duw- en trekwerk was hij binnen een paar minuten op…”
> Naar recept: Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes
Donderdag
Deze gnocchi met worst en lentegroenten (en véél kaas) is makkelijk, snel en superlekker. Je maakt ‘m helemaal in één pan, dus er valt ook nog eens weinig af te wassen achteraf. Soms kan koken zó relaxed zijn, perfect voor the preekend (hebben jullie Succession gezien?). En ja, the preekend start bij Culy op donderdagmiddag.
> Naar recept: Culy Homemade: gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in één pan
Vrijdag
We twijfelden, pizza of pasta, dus werd het een compromis: pastataart (je dacht toch niet dat we pasta-pizza gingen zeggen hè). Deze torta di pasta met ‘nduja, zongedroogde tomaat en pecorino is dan wel een tikkeltje decadent, wij zouden ‘m zó opnieuw maken. Typisch Italiaans is ‘ie niet, maar soms (om niet te zeggen: altijd) horen dingen in de eerste plaats gewoon lekker te zijn. En dat gaat voor deze pastataart he-le-maal op.
> Naar recept: Culy Homemade: torta di pasta met ‘nduja, tomaat en pecorino
Zaterdag
Uitgekeken op de klassieke tomatensoep? Geef ‘m een twist en maak deze kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk. Heerlijk romig en spicy. Als bonus maken we er een vlugge chaunk (ook wel chhonk) bij: een makkelijke Indiase kruidenolie die een echte smaakbom is. Schuif wat naan in de oven of bak er zelf paratha’s bij. Yum!
> Naar recept: Culy Homemade: kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk
Zondag
Dit eenvoudige eenpansgerecht bevat alles waar je smaakpapillen blij van worden. Deze rokerige ovenschotel met halloumi, witte bonen en tomaat is nu eenmaal écht een heel lekker easy weekend recept.
> Naar recept: Culy Homemade: rokerige ovenschotel met halloumi en kerstomaat