Weekmenu: 7 x veelzijdige gerechten met paddenstoelen
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we los met paddenstoelen: van gewone champignons tot shiitake en oesterzwammen.
Paddenstoelen: you either love ’em or hate ’em. Als je ze lovet, zit je hier in elk geval goed.
Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!
Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!
Het grote overzicht van paddenstoelen: van champignon tot shiitake
Maandag
Zin in een sushibowl, maar geen zin om veel moeite te doen voor de perfecte sushirijst? Donburi is het antwoord! Da’s het Japanse antwoord op de rijstbowl – superlekker, maar toch erg makkelijk. We maakten ‘m met avocado, een gebakken eitje en fantastische sticky teriyaki paddenstoelen, die bijna vlezig van textuur zijn.
> Naar recept: Culy Homemade: donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Dinsdag
Boerenkool uit de oven? Yes, dat kan gewoon! Wordt ‘ie heerlijk crispy van, en dat is een goeie combi met de textuur van de paddenstoelen. En o ja, nog een reden waarom dit recept zo fijn is voor op een regenachtige dag: er zit kaas door de stamppot heen. Just saying.
> Naar recept: Culy Homemade: parmezaanstamppot met paddenstoelen en boerenkool
Woensdag
Zelfs als je een vaatwasser hebt, gaat er weinig boven doordeweekse gerechten waarvoor je maar één pan nodig hebt. Zoals deze karbonaadjes in champignonsaus! De saus is een simpele roux, die je maakt door paddenstoelen en ui in boter te bakken, daar bloem aan toe te voegen en er vervolgens een saus van te maken met runderbouillon. Goed comfortfood voor de woensdag.
> Naar recept: Culy Homemade: karbonaadjes in champignonsaus in één pan
Donderdag
Na een uitstapje naar de Hollandse keuken keren we toch weer terug in de Japanse sferen, waar paddenstoelen nu eenmaal érg goed in passen. Ze spelen dan ook een mooie rol in deze ‘crack’ noodles – niet met echte drugs, maar verslavend zijn ze zeker wel. De Szechuanpeper die dit gerecht goed pittig maakt, vind je bij de toko.
> Naar recept: Culy Homemade: “crack” noodles met kool, shiitake en Szechuanpeper
Vrijdag
Grote hasselback potatoes heb je misschien weleens gezien of gemaakt. Maar weet je wat er pas écht leuk uitziet? Als je die inkepingen ook in je krieltjes maakt! Dan krijg je heuse hasselbackjes. Ziet er niet alleen leuk uit, maar zo absorberen de krieltjes bovendien ook de smaken van de spekjes en oesterzwammen. Al met al heerlijk.
> Naar recept: Culy Homemade: herfstige traybake met krieltjes, spek, pastinaak en oesterzwam
Zaterdag
Kook je voor iemand die niet van paddenstoelen houdt? Dan zou je met dit recept nog weleens goed kunnen zitten. Je hakt de paddenstoelen namelijk helemaal fijn, om ze vervolgens te grillen en in een tomatensaus te verstoppen. Net een Italiaanse ragù! Haal dan wel de gedroogde (hele) paddenstoelen eruit. Als je niet met paddenstoelenhaters te maken hebt, zouden we echter van harte aanbevelen om daarvoor wél even langs de toko te gaan.
> Naar recept: Culy Homemade: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
Zondag
Ben je toch op jacht naar gedroogde paddenstoelen? Mooi, want dan kun je ze ook meteen voor deze ramen gebruiken. Daarvoor maak je zelf de dashi, een bouillon boordevol umami. Kort is de ingrediëntenlijst niet, maar de uitkomst is het zéker waard.
> Naar recept: Paddenstoelen-dashiramen met groenten en gebakken tofu