Weekmenu voor 13 t/m 19 februari: gerechten met een Frans tintje
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Valentijnsdag deze week, maar zoals ze in het Frans zeggen: l’amour toujours. En daarom deze week gerechten met een Frans tintje waar we simpelweg van houden.
Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s.
Maandag
Wat is er lekkerder dan de week makkelijk beginnen met een simpel ovengerecht? Inderdaad: niks. Daarom zijn wij ook zo dol op de quiche. Maak een klassieke Franse quiche lorraine of onze favoriet met asperges, doperwtjes en prei. Mocht je die groentes nu niet in je koelkast hebben liggen dan kun je er natuurlijk dat doorheen doen waar je voorkeur naar uitgaat.
> Naar recept: Lente quiche met asperges, doperwtjes en prei
Dinsdag
Valentijnsdag, de liefde hangt in de lucht! Het ideale moment om eens goed uit te pakken. Misschien ga je wel uit eten bij een restaurant met een Valentijnsmenu. Zo niet, dan kun je thuis restaurantje spelen met de côte de boeuf van restaurant Rijsel. Dikke klodder bearnaisesaus erbij, frisse salade en de liefde zal zéker door de maag gaan.
> Naar recept: Côte de boeuf van restaurant Rijsel
Woensdag
Prei is hot! Maar omdat prei zo’n suf imago heeft gekregen (iets met doorgekookte prei in ziekenhuizen) noemen we ‘t tegenwoordig liever poireaux, inclusief extreem Franse tongval. Wat blijkt: poireaux is ook nog eens een klassiek Frans gerecht met een lekkere vinaigrette erbij. Eet er eventueel wat brood bij of serveer ‘t als chique groente bij een makkelijke avg.
> Naar recept: Poireaux met vinaigrette
Donderdag
Wat is een Frans weekmenu zonder een ratatouille? Inderdaad: geen goed Frans weekmenu. De ratatouille van Matt Preston is prachtig opgemaakt in een spiraal. Mocht je daar nu geen trek in hebben en zin hebben in een portie je ne sais quoi, laat dat kunstzinnige werkje dan achterwege en snijd alles in makkelijke blokjes. Je moet ‘t jezelf toch ook een beetje makkelijk maken.
> Naar recept: Ratatouille van Matt Preston
Vrijdag
Vrijdag, pizzadag. Wat die Fransen met pizza hebben? Verrassend misschien, maar best wel wat. De pissaladière is namelijk een Franse pizza met ansjovis, gekarameliseerde uien en precies genoeg zwarte peper van de molen. Zo gepiept en zo op, want heerlijk is ‘ie zeker.
> Naar recept: Pissaladière met ui en ansjovis
Zaterdag
We zijn dol op comfort food. Warme soepen, rijkelijke stoofschotels, maar als top van de top: boeuf bourguignon. Deze variant kruiden we met heerlijke winterse specerijen zodat je even een kerstgevoel krijgt. Wat blijkt: ‘t is ook nog eens vrij makkelijk te maken! Ideaal voer voor de zaterdag. Eet ‘m met een zaligmakend zachte aardappelpuree (mét kaas) of frietjes en iedereen is blij!
> Naar recept: Boeuf bourguignon
Zondag
Op zondag hebben we vaak niet zo’n zin in veel uitgebreide keukenspektakels, daarom grijpen we graag naar onze extravagante borrelavonden. Grote borrelplanken gevuld met allerhande lekkers dat óf nog in de koelkast lag óf niet teveel moeite kost. Zo ook deze camembert uit de oven. Want gesmolten kaas is gewoon altijd een goed idee. Pluspunt: hij combineert ook nog eens érg goed met een Frans rood wijntje…
> Naar recept: Camembert uit de oven met ‘nduja