Weekmenu voor 10 t/m 16 april: lentegroen op je bord
Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Het is volop lente en daar zijn wij toch een potje blij mee! Het gras is groen, de blaadjes komen langzaamaan weer aan de bomen en de vogels beginnen elke ochtend ietsjes harder te fluiten. Om dat te vieren verzamelden we deze week 7 gerechten met fris lentegroen.
> Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!
Maandag
Dat wildplukken hot is, leerde Yvette van Boven ons al in haar boek Van Boven in het Wild. Toch aarzelen we soms nog ietwat. Want heb je nu een verse stengel fluitekruid in je hand, of toch iets waar je erg van naar ‘t toilet zult moeten? Bij daslook kun je die fout haast niet maken. Deze groene bladeren ruiken zó sterk naar look dat je ‘t niet kunt missen. Hoewel het seizoen al bijna op z’n einde komt, is er nog volop daslook te vinden in de Nederlandse bossen en groenstroken. Heb je een bosje weten te vinden? Maak er dan deze overheerlijke gnocchi met roergebakken asperges mee. Heb je nog geen witte asperges gevonden, dan kun je deze ook vervangen door groene uiteraard. Nóg meer lentegroen!
> Naar recept: Gnocchi met roergebakken asperges, daslook en pangrattato
Dinsdag
Zin in een snelle hap? Deze quesadillas met spinazie, bosui en serranoham zijn altijd een succes én leuk om te maken met junior als sous chef! Tip: wil je je kinderen kennis laten maken met de werking van de natuur en kijken of ‘t moestuinierders in spé zijn? Zet de kontjes van de gebruikte bosui dan in een glas met een bodempje water. Wacht een paar dagen en je zult zien dat de bosui vanzelf verder groeit. Soort lentegroen, maar dan anders.
> Naar recept: Quesadillas met spinazie, bosui en serranoham
Woensdag
Zin in een lentegerecht dat tegelijkertijd ook smaakt als een Oosters uitstapje? Snappen we. Deze lente nasi goreng met groene asperges en doperwten is niet alleen een maaltje waarmee je terug op krachten komt, ‘t is ook gewoon geluk op je bord. Alsof het zonnetje direct begint te schijnen!
> Naar recept: Lente nasi goreng met groene asperges en doperwten
Donderdag
Als er één kruid voor ons het begin van de lente typeert, is dat wel dille. De anijs-achtige smaak, de flinterdunne groene sprietjes, ach: dille is onze grote favoriet deze tijd van het jaar. We doen ‘t dan ook overal doorheen, maar helemaal goed tot z’n recht komt de dille in deze Grieks geïnspireerde omelet met feta en courgette. Ideaal: de complete maaltijd staat binnen een half uur op tafel. Serveer met lekker brood of een frisse salade on the side.
> Naar recept: Grieks geïnspireerde omelet met feta, dille en courgette
Vrijdag
Wat is er meer lente dan deze pasta primavera? Inderdaad: wij weten ‘t ook niet. De smeuïge doperwten creme (die je overigens supersimpel zelf maakt) maakt (bijna) alles aan deze pasta groen. Doe er groene asperges bij, eventueel wat gewokte bladspinazie en het feest is compleet. Wij voegen er voor de crunch nog Parmaham aan toe, maar dit kun je in vega opties gewoon weglaten. De pasta blijft een feest!
> Naar recept: Pasta primavera met groene asperges, doperwten crème en Parmaham
Zaterdag
Hoewel het misschien nog te fris is om met z’n allen rond de pizza-oven in de tuin te staan, raden we je toch sterk aan ‘t te doen. Óf om je ogen op zijn hoogste stand te zetten met de bakplaat (fungerend als pizzasteen) er al in. De lekkerste pizza’s hebben namelijk één ding echt nodig: hitte. Dan zijn ze en in mum van tijd klaar, maar wordt ook je geduld van al dat rijzen beloond met de lekkerste krokante pizza die er is. Beleg ‘m met je favoriete lentegroen en je voelt je helemaal het heertje.
> Naar recept: Lichte lentepizza met groene asperges
Zondag
De nieuwe week gaat weer beginnen en dit weekmenu komt ten einde. Het was smullen met al dat lentegroen deze week. Mocht je nu nog wat restanten in je koelkast hebben liggen, maak er dan in een handomdraai deze aardappelsalade met het beste van de lente mee. Tuurlijk: je kunt ook gewoon de receptuur volgen en wat extra’s maken. Heb je alvast lunch voor morgen!
> Naar recept: Aardappelsalade met het beste van de lente