Echt Vlaams: waterzooi (maar hoe maak je het?)
Waterzooi is een van oorsprong Vlaams gerecht: een romige soep gemaakt met groenten, stukjes aardappel en vis. Tegenwoordig komen we het ook vaak tegen met kip en wordt het buiten België ook veel gegeten. Wij vertellen je er meer over.
Oorspronkelijk werd waterzooi gemaakt door vissers in de kustgebieden van België. Zij maakten een potje van groenten, aardappel en overgebleven vis die ze samen kookten tot een complete maaltijdsoep. Tegenwoordig wordt het gerecht door heel België, maar ook in Frankrijk en Nederland gegeten en kent het vele variaties.
Waarschijnlijk de meeste bekende variant wordt gemaakt met kip. Deze variant komt uit de omgeving van Gent, waar veel kippenboerderijen te vinden zijn. Waterzooi met kip is daarom beter bekend als Gentse waterzooi.
Ingrediënten
Naast kip of vis mogen een lekkere hoeveelheid aan groenten en stukjes aardappel niet ontbreken. De groenten die veel in waterzooi worden gebruikt zijn soepgroenten als winterwortel, bleekselderij en prei. Ook worden kruiden als peterselie veel gebruikt om de soep af te maken.
Een ander belangrijk onderdeel is de binding. De soep wordt licht gebonden met een mengsel van eigeel en slagroom of kookroom, wat de soep lekker romig maakt.
Recepten
Heb je zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! Maak een snelle variant met kipfilet, deze zet je in een mum van tijd op tafel. Heb je tijd om wat langer in de keuken staan? Maar dan een Gentse waterzooi volgens dit of dit recept.
Liefhebbers van vis gaan voor een klassieke waterzooi. Lekker met een combinatie van verschillende soorten Noordzeevis, kabeljauw of een combinatie van garnalen en schelvisfilet. Eet smakelijk!