Je waterkoker ontkalken? Zó doe je dit het snelst!
De waterkoker is voor veel mensen een onmisbaar apparaat in de keuken. Maar zoals elk ander apparaat, heeft ook deze soms wat onderhoud nodig.
Om te voorkomen dat er stukjes kalk in je heerlijke kop golden tea terecht komen moet je af en toe je waterkoker ontkalken. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet – en hoe vaak je dit moet doen.
Kalklaag
Als je jouw waterkoker regelmatig gebruikt, is het je misschien wel eens opgevallen dat er na een tijdje een witte laag aan de binnenkant van je waterkoker verschijnt. Dit is een kalklaag en die ontstaat door de hoge temperatuur waarop water verdampt in je waterkoker. Daardoor blijven deeltjes kalk achter en deze hechten zich aan de binnenkant van de waterkoker. Dit is niet te voorkomen en gelukkig ook niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid.
Toch is het belangrijk om deze kalklaag af en toe te verwijderen. Een dikke laag kalk heeft namelijk een warmte-isolerende werking en je waterkoker moet dan dus harder werken om het water te laten koken. Ook kunnen er deeltjes kalk loslaten en vervolgens in je lekkere kopje dampende thee belanden – niet het meest frisse gezicht. Kortom, af en toe moet je je waterkoker ontkalken zodat deze lekker lang mee gaat.
Waterkoker ontkalken
Je kunt op verschillende manieren je waterkoker ontkalken.
Azijn
De meest gebruikelijke en snelle manier om je waterkoker te ontkalken is met behulp van witte azijn. Vul de waterkoker voor de helft met azijn en de andere helft met water. Zet je waterkoker daarna aan en wacht tot deze klaar is. Laat dit vervolgens voor minimaal 30 minuten staan (dit mag ook langer), en giet daarna alle inhoud eruit. Vul de waterkoker nu opnieuw met alleen water, zet hem nogmaals aan en giet hem daarna leeg. Herhaal dit 2 of 3 keer zodat alle azijn uit de waterkoker verwijderd is.
Baking Soda
Je kunt ook met behulp van baking soda je waterkoker ontkalken. Doe hiervoor 200 gram baking soda in jouw waterkoker en vul dit aan met water. Zet hem vervolgens niet aan maar laat dit een aantal uur staan. Giet de waterkoker daarna leeg en vul hem met koud, vers water. Laat het water koken en giet dit af zodat je zeker weet dat alle resten baking soda verwijderd zijn.
7x life hacks met baking soda (waar je nog niet aan gedacht had)
Citroensap
Een andere makkelijke en snelle manier om een waterkoker te ontkalken is met behulp van een citroen. Yes, gewoon zo’n gele citroen die je op de groente- en fruitafdeling vindt. Geen citroenen meer in jouw supermarkt? Geen paniek! Je kunt dan ook kant-en-klaar citroensap gebruiken. Snijd de citroen in dunne plakjes en doe deze in de waterkoker. Vul je waterkoker daarna met water en zet hem aan. Wanneer deze klaar is gooi je de inhoud weg en spoel je de waterkoker na met koud, vers water.
Ontkalktabletten
Heb je nou echt geen zin om zelf aan de slag te gaan en wil je toch snel je waterkoker ontkalken, dan kun je hiervoor bij de meeste supermarkten en drogisten kant-en-klare tabletten of vloeistof kopen. Het nadeel hiervan is wel dat dit waarschijnlijk een stuk duurder is dan de andere bovenstaande manieren.
Hoe vaak moet je je waterkoker ontkalken?
Nu jij alle ins en outs weet over hoe je het beste je waterkoker kunt ontkalken, ben je natuurlijk ook benieuwd hoe vaak je dit dan moet doen. Dit is onder andere afhankelijk van hoe hard het water is in de regio waar je woont en hoe vaak jij je waterkoker gebruikt. Bij normaal, dagelijks gebruik is het over het algemeen voldoende wanneer je jouw waterkoker eens per twee of drie maanden ontkalkt. Woon je echter in een gebied met hard water en gebruik je je waterkoker dagelijks, dan is het aan te raden om deze elke maand even te ontkalken. Zo zet jij vanaf nu altijd een kop kraakheldere thee.