Waterkers: wat is het precies en waar gebruik je het voor?
De meesten kennen waterkers bij naam en toenaam, maar wat is het precies en hoe komt het, het beste tot z’n recht? We doken de boeken voor je in en zochten alles uit omtrent de kleine, groene blaadjes.Â
Waterkers is een groene bladgroente, behoort tot de kruisbloemigen en is hiermee familie van onder andere de radijs en tuinkers. Ontstaan vanuit het moeras, groeit het kleine plantje nog steeds in beddingen van riviertjes of beekjes. Je kunt dus stellen dat het dol is op water, vandaar ook de naam.
Gezond zijn de blaadjes zeker, het is namelijk rijk aan ijzer, calcium, zuivert het bloed en bevat veel vitamines A, C, D en E. Daarnaast heeft het een heerlijke, mosterd-achtige smaak en kun je het zowel rauw als gekookt eten. Reden genoeg dus om waterkers in de keuken te gebruiken.
Waterkers staat bekend als een heerlijke toevoeging aan salades of als garnering, maar kun je daarnaast ook gebruiken als basis voor soep. Daarnaast is het ook erg lekker om rauw te verwerken door een stamppot, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een beetje geitenkaas.
Gouden smaakcombinaties zijn er zat, maar wij pikten er een paar favorieten voor je uit:
– Kaas, zoals bijvoorbeeld Feta of Parmezaan flakes
– Fruit, bijvoorbeeld watermeloen (ook heerlijk in combinatie met feta) of sinaasappel
– Vette vis: geef een beetje extra pit aan een heerlijk visje zoals gerookte zalm of makreel. Heerlijk met een likje mayo en wat versgemalen peper
– Aardappelen, wat dacht je van een stamppotje of (lauwwarme) aardappelsalade?
– Noten zijn niet alleen gezond maar smaken er perfect bij door de krachtige smaak
– Vlees, denk hierbij aan een mooi stuk entrecôte of  lamsracks
– Waterkerssoep
– Salade met biefstuk, waterkers en sinaasappel
– Aardappel-waterkers salade met haring