Alles over pralulines: heerlijke briochebroodjes met roze gesuikerde nootjes
Ooit wel ‘ns gehoord van pralulines? Niet te verwarren met de pralines die in elke Belgische chocoladewinkel tentoongesteld liggen. Pralulines zijn in feite briochebroodjes, van die dingen waarvan wij op de redactie spontaan het water in de mond krijgen…
Maar wat maakt de broodjes dan zo bijzonder? Wij leggen het voor je uit.
Waar komen pralulines vandaan?
Pralulines hebben hun naam te danken aan Auguste Pralus. De man, geboren in 1920, is één van de beroemdste patissiers in Frankrijk. Auguste heeft inmiddels de fakkel doorgegeven aan zijn zoon François Pralus, die vandaag de dag aan het hoofd staat van Patisserie et Chocolaterie Pralus: een bekende bakkerij met 17 vestigingen in heel Frankrijk.
Tijdens zijn carrière creëerde vader Auguste tal van goddelijke gebakjes, waarvan zijn gesuikerde briochebroodjes (brioches pralulines, of kortweg pralulines) ongetwijfeld de bekendste zijn. Goed om te weten: de naam van pralulines verwijst enerzijds naar de uitvinder (Pralus) en anderzijds naar een cruciaal onderdeel in het briochedeeg (pralines roses).
Pralulines: briochebroodjes van pralines roses
Wat die pralines roses betreft: dat zijn amandelen (of hazelnoten) in een knapperig roze suikerjasje, iets wat typisch is voor de Franse keuken en patisserie. Dat Pralus van mening was dat die het erg goed doen in combinatie met briochebroodjes, kunnen wij alleen maar toejuichen.
Want als je weet dat een klassiek briochebroodje al de hemel op aarde is, dan weet je dat een brioche praluline al helemáál het einde is. Denk: boterachtig, lichtzoet briochedeeg met in suiker gecoate stukjes amandel. Daar kun je toch niks op tegen hebben?
Waar kan je pralulines kopen?
De beste manier om deze verrukkelijke lekkernij te proeven is door een bezoekje te brengen aan één van de 17 filialen van Pralus in Frankrijk. Die zitten in Parijs, Lyon, Sète, Clermont-Ferrand, Dijon, Saint Étienne, Roanne, Renaison, Villefranche-sur-Saône en Charlieu. We lazen trouwens dat pralulines vaak worden nagemaakt door andere bakkers maar dat die nooit kunnen tippen aan de échte pralulines van het maison Pralus.
Hoe dan ook waren we ontzettend blij toen we de pralulines onlangs ook in eigen land spotten, bij Brioche (de eerste briocherie) in Amsterdam. Dat wil je, dat wil je, dat wil je.
Meer over de Franse keuken
- Quatre épices: waarom je deze Franse specerijenmix móét hebben
- Pain d’épices: alles over deze Franse kruidkoek
- Citroen-frambozentaartjes uit De makkelijke Franse keuken