Wat zijn mince pies nou eigenlijk en waarom eten alle Britten die met kerst?
Mince pies, die klassieke Britse kerstgebakjes die we in menig kerstfilm voorbij zien komen, zijn dé delicatesse tijdens een Britse kerst. Maar wat zijn mince pies nou eigenlijk? En waarom eet bijna iedereen in het Verenigd Koninkrijk deze taartjes met kerst? Culy dook in de mince pie – ook wel mincemeat pies genoemd – en legt je er het één en ander over uit.
Middeleeuwse mince pie
Voor de allereerste mince pies gaan we terug naar Groot-Brittannië in de middeleeuwen. De eerste recepturen werden namelijk in de 13e eeuw door kruisvaarders (de foodies avant la lettre) meegenomen naar Groot-Brittannië.
Uiteraard zijn die recepturen door de jaren aardig veranderd en tegenwoordig heeft bijna elk Brits gezin wel een eigen recept voor de mince pies. Toch blijven ze in de essentie hetzelfde: kleine taartjes gevuld met een mix van hartige en zoete vruchten, kruiden en ander lekkers. En volgens de traditie verorber je die dus steevast met kerst.
Mince pie: hartig of zoet?
Traditioneel worden mince pies gemaakt van – de naam verklapt het al – mince meat. En inderdaad: meat is vlees. Vroeger waren de mince pies dan ook in ieder geval hartig, meestal met lamsvlees in de vulling.
Door de jaren heen zijn de recepturen van de taartjes echter steeds verder aangepast en is het vlees eruit gebonjourd. In plaats daarvan worden de taartjes tegenwoordig gevuld met een combinatie van gedroogd fruit (rozijnen of cranberry’s), op smaak gebracht met typische kerstspecerijen als kaneel, nootmuskaat en gember.
Mince pies als statussymbool
Niet alleen is de receptuur van de mince pie door de jaren heen veranderd, ook de waarde van zo’n gebakje is niet meer dezelfde. Vroeger waren de mince pies namelijk een statussymbool. Hoe meer verschillende deegfiguurtjes op je mince pie waren ‘afgebeeld’, des te rijker je zou zijn.
Tegenwoordig zijn de mince pies vaak bedekt met een ster waaronder je de vulling ziet (een beetje zoals bij een kersenvlaai). Ook vind je ze soms als dichte gebakjes met daarin de vulling. Maar ondanks hun uiterlijke en innerlijke veranderingen, blijven de gebakjes favoriet bij elk Brits kerstdiner.
Zelf mince pies maken
In Engeland zijn de mince pies kant en klaar te koop bij verschillende supermarkten. Dat scheelt natuurlijk een hoop werk en vaak zijn ze net zo lekker. Nu is Engeland helaas niet naast de deur, maar een Britse supermarkt is dat misschien wel. Die zijn er namelijk steeds meer in Nederland, dus neem Google er vast even bij. Mocht ook dát niet het geval zijn dan kun je de mince pies natuurlijk ook zelf maken.
Zelf zijn wij fan van dit recept, al kun je ook heel goed zelf improviseren en je eigen versie bedenken. De basis bestaat altijd uit shortcrust deeg, waarmee je eigenlijk al 90% van de mince pie hebt gemaakt. Hoe je ‘m vult is dan aan jou: klassiek met vlees of hedendaags met gedroogd fruit.
Of ga helemaal los met bijzondere specerijen als kardemom en kruidnagel, voeg er dadels en pistache aan toe en misschien five spice kruiden. We zagen zelfs een mince pie pastel de nata voorbijkomen en ook dat is een combinatie waar ons het water van in de mond loopt!