Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 15 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom ‘Jerusalem bagels’ stiekem nog lekkerder zijn dan gewone bagels

Ben je fan van de Midden-Oosterse keuken? Dan zul je ‘Jerusalem bagels’ geweldig vinden! Anders dan de naam je laat denken is het niet zomaar een variant op het Amerikaanse broodje met een gat erin, maar een veel luchtigere én grotere (uitgerekte) variant. We verwachten dat je ze de komende tijd veel gaat zien in Nederland.

De langwerpige Jerusalem bagels worden al enorm lang verkocht door straatverkopers in Jeruzalem, met een geheim recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

In het oude centrum koop je deze traditionele variant verpakt in kranten, met een beetje olijfolie met za’atar erbij waar je het brood in kunt dippen. Het recept dat je nu overal op internet kunt vinden, zou afkomstig zijn van de Israëliërs, die de bagels namaakten en ze ‘baygaleh’ gingen noemen.

Gewone bagels vs. Jerusalem bagels

De Jerusalem bagel is hartig maar ook een beetje zoet, zacht van binnen met een knapperige buitenkant. Typerend is dat de bovenkant is ingesmeerd met een mengsel van sesamzaad en water, met soms nog suiker of granaatappelmelasse erbij.

Anders dan de gewone bagel, wordt de Midden-Oosterse variant niet eerst gekookt voor het deeg wordt gebakken – hij gaat gewoon meteen de oven in. Het resultaat is daardoor lekker luchtig en lijkt een stuk meer op gewoon brood. Bovendien is het dus niet zomaar een rondje, maar een uitgerekt exemplaar.

Waar eet je ze?

In de Palestijnse en Israëlische keuken wordt het brood dus gegeten met olijfolie en za’atar. Of soms met hummus, baba ganoush of een andere oosterse dip. Of gewoon los als snelle snack, natuurlijk.

In Jeruzalem kom je de bagels overal tegen op straat, markten en in bakkerijtjes, maar in Nederland hebben we de traditionele bagel nog niet vaak gespot. Al aten we onlangs een heel lekker, kakelvers (en nog warm!) exemplaar bij Bar Fisk in Amsterdam. Maar dan langwerpig in plaats van ovaal. Daarbij hartige dips als tahini, tomatensalade en pickles. We verwachten – nu we steeds meer geïnteresseerd raken in gerechten uit het Midden-Oosten, à la Ottolenghi – dat de broodjes nog veel vaker zullen opduiken in Nederland.

Tot die tijd is zelf maken met de recepten op internet gelukkig heel makkelijk! David Lebovitz heeft bijvoorbeeld een fijn recept. Verser krijg je ze niet – en dan zijn ze natuurlijk ook het lekkerst.

Meer lekkernijen uit het Midden-Oosten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.