Har gau zijn misschien wel de állerlekkerste garnalen-dumplings
Har gau, har gow, ha gao, ha kau of haa kaauw; laten we beginnen je te vertellen dat er véél verschillende schrijfwijzen zijn voor deze Chinese garnalen-dumplings, maar dat ze allemaal naar hetzelfde goddelijke hapje verwijzen.
Wij houden voor het gemak maar even har gau aan. Ze zien eruit als kleine geldbuideltjes: har gau zijn Chinese dumplings van garnaal, omwikkeld met wit, bijna doorzichtig gestoomd deeg. Je kent ze vast wel van het dim summen.
Wat zit erin?
Stukjes garnaal worden aangemaakt met fijngesneden bamboescheuten, geraspte gember, sojasaus, oestersaus, sesamolie, suiker en Shaoxing wijn (Chinese rijstwijn). Daar gaan dan nog witte peper en een snuf zout bij. Soms wordt ook varkensvlees gebruikt, naast of in plaats van garnalen of zelfs wat varkensvet, voor een extra sappige vulling.
Het deeg moet bijna transparant zijn en zacht. Naar verluidt kan men een échte goede dim sum chef herkennen aan een uitmuntende har gau. Dan wordt er wel even geteld of er zéven plooien in het deeg zitten en of de dumpling niet vastplakt aan zijn buurman. Je moet ‘m bovendien met je chopsticks kunnen optillen, zonder dat de buitenkant scheurt.
Waar eet je ze?
Wij aten de lekkerste har gau bij restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Deze garnalendumplings werden geserveerd met een XO-saus. Maar de dumplings worden ook vaak gedipt in sojasaus of een rode rijstazijn.
We hebben ze ook gegeten en gespot bij Cha House en Ron Gastrobar Oriental (een versie met viseitjes en wasabi).
Ook traditionele Chinese restaurants serveren har gau en bijna alle plekken waar je terechtkunt voor dim sum. Het is een klassieker onder de dumplings, dus kan haast niet missen.
Hoe maak je har gau?
Onze vrienden van Lucky Peach hebben een tof recept om zelf har gau te maken. En dan niet alleen de vulling van garnalen: óók het deeg. Kom op, dat kun je best.
Lucky Peach strikte Martin Yan: de chef van Koi Palace, een van de beste dim sum-restaurants van Amerika en ook bekend van kookprogramma’s op de Amerikaanse tv. De man is bijna onverstaanbaar, maar een halfgod. Dus als we ‘t van íemand moeten leren… Check dus eerst de video hieronder!