De lekkerste recepten met dashi: de bouillon boordevol umami
Dat een keer zelf dashi maken een must is, hoeven we je niet nog eens te vertellen. Maar als je dan zo’n grote dampende pan op het vuur hebt staan, wat doe je daar dan mee?
Dashi is een bouillon, die wordt getrokken van kombu en bonito flakes (gedroogde tonijn). Omdat de bouillon bol staat van de umami, is het een zeer geliefd ingrediënt in de Japanse keuken. Alle ingrediënten koop je uiteraard bij de toko.
Als je eenmaal zelf zo’n pan hebt getrokken, kun je de bouillon heel makkelijk invriezen in een ijsblokjeshouder. Zo hoeft er niets van weggegooid te worden. Hieronder een paar lekkere gerechten waarin je dashi kunt verwerken.
De lekkerste recepten met dashi
Dashi is de basis van vele noedelsoepen. Dus maak er bijvoorbeeld lekker beef udon mee.
Één van onze favo’s is agedashi tofu: zijdezachte tofu in een knapperig jasje, opgediend in geurige bouillon.
In het menu dat chef Nick Bril ons voorzette in RIJKS zat een gerecht van kreeft met gerookte biet en dashiboter. Maak zelf dashiboter door boter te smelten met wat dashi en voeg die toe aan warme noodles of serveer bij steak.
Zachtgegaarde daikon – oftewel rettich – is een grote favoriet voor in de bento box. Da’s daikon no nimono in het Japans.
Als je durft: goddelijke Japanse omelet (tamago) wordt ook op smaak gebracht met de bouillon. Zelf maken vergt wat oefening, maar het baart wél kunst.
Te ingewikkeld? Probeer dan het recept uit onderstaande video, waarbij je de eitjes pocheert in hun eigen schil. Makkie! Het is oorspronkelijk een ontbijtgerechtje, dat je seveert met witte rijst en een bouillon. Oftewel: onsen tamago.
Heerlijk: blokjes pompoen garen in een mengsel van dashi, sojasaus en suiker. Garneer met reepjes verse gember en bonito flakes.
Gebruik het als dressing over verse, kort gekookte spinazie.
Natuurlijk gaat er niets boven huisgemaakte misosoep, waarvoor dashi – samen met miso – de basis is.
Maak er gyudon mee: dungesneden plakjes vlees, kort gegaard in dashi, mirin en sojasaus en geserveerd op witte rijst met een rauw ei (het ei gaart door de warmte) of een gebakken eitje on top.