Shiso: wat is het en wat kun je er precies mee?
Je vindt het terug op iedere Japanse menukaart en is razend populair: shiso. Het blad met de groene gekartelde blaadjes werd tot voor kort (in Nederland) vooral gebruikt als decoratie, maar inmiddels maken we dankbaar gebruik van de unieke smaken van het blad. Maar wat is shiso precies en vooral: wat kun je er allemaal mee?
Wat is shiso en wat kan je er precies mee?
Shiso zijn de bladeren van de Aziatische perillaplant. Misschien is het je al wel eens opgevallen dat het hartvormige blad met kartelrandjes verdacht veel overeenkomsten vertoont met munt. Dat kan kloppen: de planten zijn namelijk familie van elkaar, waardoor ze in uiterlijk veel gelijkenissen hebben. Het grote verschil tussen de twee is de smaak en de grootte; munt smaakt frisser en perilla is groter.
Smaak
Zoals bij veel Japanse ingrediรซnten het geval is, valt de smaak niet zo maar even met 1 woord te omschrijven, en dat is precies waarom het blad zo lekker en uniek is. Een combinatie tussen warme specerijen en citrus komt het meest in de buurt, aangevuld met aspecten van basilicum, anijs en munt. Ook leuk: smaken kunnen bij elk blad weer variรซren.
Blaadjes
Als je het hebt over shiso, gaat het meestal over de groene blaadjes. Maar we zien ook met enige regelmaat rode shiso voorbij komen. Zelfde vorm, andere kleur dus. Rode shiso kenmerkt zich door een wat anijs-achtigere smaak. Erg lekker om deze rode shiso in te leggen, zoals in dit recept van Food52. Daarnaast zijn de groene shisobladeren vaak iets pittiger.
Shiso in gerechten
Je kunt de bladeren op verschillende manieren bereiden. Zo geeft het verse blad een subtiele smaaktoevoeging aan sashimi of zalmtartaar, gebruik je shiso om je salade naar een hoger niveau te tillen, of als fris component bij noodles. Daarnaast geeft shiso umami aan een lekkere zomercocktail. Ook lekker: shiso tempura. Inmiddels wordt er volop geรซxperimenteerd met het ingrediรซnt: zo aten we onlangs een erg lekkere shisosorbet bij restaurant Europa.
@jules_cooking Letโs make crispy tempura shiso leaves! ๐ Itโs a delicious and beautiful garnish! Find a written recipe below โฌ๏ธ Have a great day guys! #julescooking #recipe First mix 20 grams of rice flour with 30 grams of flour, 10 grams of cornstarch and 3 grams of salt. Then while stirring add 100 grams of ice cold water and 25 grams of whole egg. Once itโs smooth directly stop mixing it prevent too much gluten from forming. Then take a couple of shiso leaves, cut the stem off, and cut them in half. Now submerge them in the batter and place the leaves on the side, so all the access batter can drip off. Then deep fry them at 160 degrees Celsius and base some hot oil on top for an more even frying process. When the Shiso leaf stops bubbling take it out of the oil and continue frying. After season them with salt and theyโre ready to be served! Find a full tutorial on my YouTube channel โJules Cookingโ. #crispy #tempura #shiso #shisoleaf #garnish
Waar kun je shiso kopen?
Zelf aan de slag? Je haalt shiso onder andere bij Amazing Oriental of een andere toko met een ruim aanbod aan Japanse producten. Vaak vind je het in de vriezer terug en als je geluk heb in het koelschap. Soms loont het om je groenteboer naar het kruid te vragen, met een beetje geluk wil hij het voor je bestellen.
Kun je het echt niet vinden? Overweeg dan eens om zelf shiso te kweken. Het kruid is relatief makkelijk te kweken en groeit het beste in een gematigd klimaat. Je kan de plant in je tuin zetten, maar in een pot in je woonkamer is ook geen probleem. Belangrijk is dan wel om goed doorlatende grond te gebruiken en โm bloot te stellen aan voldoende zonlicht.
Meer over Japanse ingrediรซnten:
- Alles over sambai, de hippe Japanse azijn
- Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes
- De lekkerste Japanse sauzen op een rijtje